Jelentős összegű támogatásra pályázhatnak az öntözési közösségek

Az öntözési beruházásokhoz és az üzemeltetéshez is kaphatnak támogatást az elismert öntözési közösségek.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 11:10
null
Évi ötvenezer köbméter alatt nem kell vízkészletjárulékot fizetni Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent az öntözési közösségek együttműködésének támogatása elnevezésű pályázati felhívás azoknak a gazdálkodóknak, akik már elismert öntözési közösség tagjai, vagy a jövőben alakítanának ki ilyen közösséget. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. március 8. napjától lesz lehetőség – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A felhívás a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez, valamint új öntözési beruházások előkészítéséhez nyújt támogatást.

A támogatási kérelmet az agrárpolitikáért felelős miniszter által elismert öntözési közösségek jogosultak benyújtani – ismertette Nagy István.

Az agrárminiszter a tárca közlése szerint arra emlékeztetett: Magyarország kormánya alapvető célként tekint az öntözéses gazdálkodás szakmai színvonalának, illetve a mezőgazdasági öntözés feltételeinek és az öntözhető és öntözött területek arányának növelésére.

Az öntözési közösségek a beruházásaikhoz és a meglévő telepek üzemeltetéséhez is pályázhatnak a támogatásra
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összegzése szerint elvárás, hogy a pályázó

  • az illetékes hatóság hivatalosan elismerte, mint öntözési közösséget,
  • a szántóföldi növénytermesztési ágazatban legalább 100 hektár, a zöldség-gyümölcs termesztési ágazatban legalább tíz hektár öntözését vállalja,
  • az öntözést legalább öt évig fenntartja.
  • A támogatás mértéke beruházásonként legfeljebb 90 millió forint lehet.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.