Jöhet az ukrán gáztranzit utáni időszak az energiaellátásban

Hamarosan minden adott lesz ahhoz, hogy Oroszország Ukrajna megkerülésével lássa el az európai piacait. Az átrendeződéshez Magyarország is alkalmazkodik: együttműködik a Gazprommal, de más ellátási útvonalakon is dolgozik.

2019. 04. 20. 6:45
An engineer oversees the gas distribution system in Kiskundorozsma
Magyarország is jól járhat a török földgázkincs kitermelésével Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonytalan az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője, ezért a magyar fél megállapodott a Gazprommal arról, hogy a jövő évben szükségessé váló földgáz mennyiségének egy részét az orosz gázipari vállalat már idén leszállítja Magyarországra – közölte a napokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt követően, hogy a tárca vezetője hivatalában fogadta Viktor Zubkovot, a Gazprom igazgatótanácsának elnökét.

Szijjártó Péter a megbeszélésről a távirati irodának elmondta: az erről szóló szerződést hamarosan aláírják. A folyamat annak a korábbi megállapodásnak a része, amely március végén jött létre Moszkvában. Akkor a felek megegyeztek abban is, hogy 2020-ban is érkezik majd orosz földgáz Ausztria felől.

Hazánk szeptemberben írja ki a Török Áramlathoz kapcsolódó kapacitáslekötési eljárást
Fotó: Reuters

A gáz leszállítását érintő sietség annak fényében érthető, hogy a tárgyalásokkal párhuzamosan a napokban feszültebbé vált a viszony a Magyarország számára hagyományosan gáztranzitot biztosító Ukrajna, valamint Oroszország között. Moszkva ugyanis június elsején leállítja és külön engedélyhez köti a szén, a kőolaj, az olajipari termékek és származékok, illetve a földgáz exportját Ukrajnába.

A 6,3 milliárd köbméternyi hazai gáztároló-kapacitás feltöltésének, valamint az Ausztria felőli behozatalnak és az igények ötödét biztosító belföldi termelésnek kell fedeznie a hazai fogyasztást, ha nem érkezne Ukrajna felől energiahordozó a következő télen.

A magyar ipar és a lakosság összes felhasználása nagyjából tízmilliárd köbméter évente. Jelenleg 1,8 milliárd köbméteren áll a tárolók szintje a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint, ami az enyhe tél miatt 300 millióval több, mint tavaly, illetve 2017-ben ilyenkor.

A tárolók gyors feltöltése mellett a külgazdasági és külügyminiszter a délről érkező gázellátásról is nyilatkozott a napokban. A Magyar–Bolgár Gazdasági Vegyes Bizottság budapesti ülését követően jelezte, hogy Magyarország már jövőre szeretne földgázt vásárolni az Oroszországból a Fekete-tengeren át Törökországot elérő, majd Szerbián és Bulgárián áthaladó Török Áramlat vezetékből, ezért még idén elkezdődnek a jogi és infrastrukturális előkészületek.

A kapcsolódó beruházásokat Bulgária már elindította, Magyarország pedig szeptemberben írja ki a behozatalhoz szükséges kapacitáslekötési eljárást – közölte a miniszter, aki ezen a fórumon is megemlítette az ukrán gáztranzit esetleges megszűnésének lehetőségét. Hozzátette, hogy a déli gázútvonalat az is felértékelheti, ha elkezdődik a fekete-tengeri gáz kitermelése.

Figyelembe véve a Török Áramlat épülését és az Oroszországot Németországgal közvetlenül, a Balti-tengeren keresztül összekötő, a ma még nem teljes kihasználtsággal üzemelő Északi Áramlat kapacitásának megduplázását, az évtizedes gázszállítási nézeteltérés Kijev és Moszkva között lezárulhat – de nem békés egyetértésben.

Minden jel arra utal, hogy a Testvériség gázvezeték már nem sokáig tölti be eredeti szerepét, a Gazprom más útvonalakat biztosít magának, a társaságnak ugyanis fontos megtartania európai piacát.

Magyarország is készül a változásra, a fentiek mellett részt vesz a bolgár–román–magyar–osztrák (BRUA) gázvezeték építésében, illetve – mint korábban megírtuk – a horvát cseppfolyós gázt fogadó LNG-terminálban is szeretne részesedést vásárolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.