Jól bírja a stresszhelyzetet a magyar bankrendszer

A magyarországi bankrendszer is érdemben megérezte a koronavírus-járvány okozta sokkot.

Horváth Éva
2020. 05. 21. 13:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a friss adatok arra utalnak, hogy a magyarországi bankrendszer is érdemben megérezte a koronavírus-járvány okozta sokkot, az egészséges mérlegszerkezetű pénzügyi intézmények mind tőke, mind likviditási szempontból is ellenállónak bizonyulnak – jelentette ki Nagy Tamás, a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentésének bemutatóján. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője hozzátette: bár hasonló helyzetben még nem volt sem a magyar, sem a világgazdaság, a hazai bankszektor sokktűrő képessége – az elvégzett vizsgálatok alapján – még a súlyosabb forgatókönyv szerint kalkulált, 7 százalék feletti idei visszaesést valószínűsítő stresszpályán is megállja a helyét. A vírus terjedésének reálgazdasági hatásai ugyanakkor a szektor működésére, így a gazdasági szereplők finanszírozására is jelentős negatív hatást gyakorolnak.

A negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében számos országban, így nálunk is, rendkívül nagy volumenű fiskális és monetáris intézkedéseket jelentettek be. Az, hogy a gazdaságok növekedési üteme mennyire esik vissza 2020-ban, majd az azt követő fellendülés mértéke és gyorsasága – a járvány lefutásán túl – hogyan alakul, érdemben függ a bejelentett állami programok hatékonyságától, valamint a pénzügyi rendszer finanszírozási képességétől.

A hitelezésből fakadó kockázatokat a hitelállomány egészségesebb szerkezete, valamint az eladósodottság alacsony szintje is mérsékli. A lakossági hitelezésben a 2015-ben bevezetett adósságfék-szabályok következtében már nem jellemző a túlzott eladósodottság. A lakossági devizahitelek forintosításának köszönhetően a lakossági hitelállomány többé nem érzékeny a forint árfolyamának változására, és 2019 végére az éven túl rögzített kamatozású hitelek aránya is 50 százalék fölé emelkedett a jelzáloghitel-állományban. A vállalati hitelállományban mérséklődött a projekthitelek részesedése. A nemteljesítő kintlévőségek aránya mind a háztartási, mind a vállalati szegmensben hozzávetőleg azonos a 2008 előtti szintekkel.

Az elkövetkező hónapokban, a nagyfokú bizonytalanság miatt, mind a hitelkereslet, mind a hitelkínálat jelentős visszaesésére számítanak a jegybanknál. A vállalatok esetében a beruházási hitelek iránti kereslet érdemben mérséklődhet, ugyanakkor növekedhet a rövid lejáratú hitelek iránti igény. A háztartások esetében a bizonytalanabbá váló munkaerőpiaci helyzet és a személyes interakciók visszaszorulása okozhat csökkenést a hitelkeresletben. A bankok kockázatvállalási hajlandósága a gazdasági kilátások romlása miatt mindkét hitelszegmensben mérséklődhet, ami visszaveti a hitelkínálatot. A jelentős mértékű banki tartalékoknak köszönhetően azonban a 2008 és 2014 közöttihez hasonló tartós hitelállomány-csökkenésre a gazdasági növekedés mélyebb visszaesése esetén sem számít az MNB.

A törlesztési moratórium és a jegybanki, állami programok hatékony segítséget jelent a magyar hitelpiacnak: a jegybanki jelentés szerint a vállalati hitelállomány 6-10 százalékkal, a háztartási hitelállomány 5-8 százalékkal növekedhet idén. A bankrendszer nyereségessége ugyan jelentősebben apadhat 2020-ban, azonban a jegybank, stresszteszt gyakorlata alapján úgy ítéli meg, a hazai bankok többsége még egy súlyosabb stresszpálya bekövetkezte esetén sem szorul tőkepótlásra.

A gazdaság újraindítását a moratórium időszaka alatt is támogatják az állami és jegybanki hitelprogramok. A lakosság esetében a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez és a Babaváró konstrukcióhoz kapcsolódó hitelfelvétel, míg a vállalati szegmensben az MNB által 1500 milliárd forintos kerettel meghirdetett NHP Hajrá program, valamint a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és garanciaprogramjai adhatnak támaszt a hitelpiacnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.