Júniusban már jobban teljesített a járvány sújtotta építőipar

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 19,2 százalékkal elmaradt a 2019. június végitől.

Magyar Nemzet
Forrás: KSH2020. 08. 13. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban lassult az építőipar zsugorodása: míg májusban több mint 20, addig júniusban – nyers adatok szerint – 15,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Az év hatodik hónapjában mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 14,2, az egyéb építményeké 17,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusihoz mérten 6,2 százalékkal emelkedett. A második negyedévben az építőipar termelői árai 7,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A koronavírus okozta járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása júniusban az építőipar egészére nézve jelentős volt – írja a KSH.

Júniusban a megkötött új szerződések volumene 44,8 százalékkal csökkent. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 19,2 százalékkal elmaradt a 2019. június végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 29,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Az idei év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 7,4 százalékkal mérséklődött, míg az árak az előző negyedévinél 1,6 százalékkal magasabbak voltak.

Bár a májusinál kevésbé, de még júniusban is érezhető volt a koronavírus-járvány hatása
Fotó: Kurucz Árpád

Májusban az építőipar termelése 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szintjétől, és áprilisihoz mérten 20,3 százalékkal csökkent szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Makrogazdasági elemzők szerint májusban már az építőipart is utolérték a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, felhívták ugyanakkor a figyelmet arra: egyetlen hónap kiugró adatából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Júniusban már enyhültek a járványügyi korlátozások, és a következő hónapokban válik majd el, vajon az építőipart hogyan érinti az újraindulás.

Fontos a bizalom. A júniusi adatok alapján megindult a kilábalás az építőiparban is, a tavalyi magas bázistól ugyanakkor még így is jelentősen elmaradt az ágazat teljesítménye – kommentálta az adatokat a Századvég elemzője. Molnár Dániel szerint nem kedvező az sem, hogy a szerződésállomány érdemben továbbra is elmarad a tavalyi szinttől, amely lassú kilábalást vetít előre. Az ágazat kilátásaival kapcsolatban kulcskérdés, hogy lesz-e második hullám, amely jelentős bizonytalanságot visz a vállalati beruházási döntésekbe, így sor kerülhet további projektek elhalasztására vagy felfüggesztésére is. Emiatt a következő időszakban kiemelten fontos lehet a bizalom és a kereslet helyreállítása az ágazatban, amelyhez hozzájárulhat a rozsdaövezetekre vonatkozó kedvezményes áfakulcs, illetve a kormányzat beruházásösztönző programjai – közölte az elemző.

Magas volt a tavalyi bázis. A koronavírus-járvány ellenére az építőipar jól teljesít ötéves összehasonlításban, valamint uniós és regionális összevetésben is – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Boros Anita elmondta: a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat 2020 júniusában a megelőző hónaphoz képest 6,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a 2015. év 12 havi átlagához képest 143,3 százalékon áll. Az építőipari visszaesés oka – a nemzetközi trendeknek megfelelően – a koronavírus világjárvány, és az, hogy az építőipar tavaly elérte csúcspontját: a 2019-es kiugróan magas építőipari termelés szükségképpen visszatér egy fenntartható szintre – fogalmazott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.