Kényszerű lett az innováció

A kormányoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy az innováció útját a lehető legsimábbra egyengessék.

2020. 07. 07. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energetikai innováció felpörgetése nélkül a legtöbb országban nem lesz elérhető a karbonsemlegesség 2050-re – figyelmeztetett a Nemzetközi Energia­ügynökség (IEA). A szakértők úgy látják, hogy az elköteleződés ugyan világszerte adott arra, hogy az évszázad közepére nettó karbonsemlegesek legyenek az országok (vagyis amennyi szén-dioxidot kibocsátanak, annyit le is kötnek növényzettel vagy éppen technológiai megoldásokkal), ám az energetikában fellelhető megoldások és a nemes célok között egyelőre mély szakadék tátong. Igaz, hogy a mai technológiával is szép eredményeket lehet elérni a karbonmentes áramtermelés terén, ám ez még a mainál jóval erősebb szabályozással támogatva sem garantálhatná az ellátásbiztonságot.

Míg a megújuló energiaforrások hasznosítása valóban kulcsfontosságú, addig jó néhány olyan terület is adódik, amelynél ezek a megoldások nem működnek, más technológiákra van szükség. A hajózásban, a teherfuvarozásban, a légi közlekedésben és a nehéziparban – sorolta a példákat az IEA – igencsak korlátozottak a lehetőségek. Ezeknek a szektoroknak olyan új megoldásoktól függ a jövője, amelyeket még nem alkalmaznak. Az innováció pedig nem egyenlő egy új ötlet megalkotásával. Ahhoz, hogy az ötletből széles körben használható technológia váljon, nem elég elkészíteni a prototípust. A következő lépésben demonstrációs, a valós használattal megegyező léptékű projektben kell bizonyítani a megoldás életképességét, és ha ez beválik, még akkor is olyan bekerülési költséggel rendelkezik, ami miatt általában állami támogatás szükséges az elterjedéséhez. Ezt követően érik meg a technológia arra, hogy széles körben terjedjen el, általánossá válhasson a felhasználása.

Mindezeket a lépéseket, illetve azt is figyelembe véve, hogy sok megoldásra még csak az ötlet sem rajzolódott ki, látható, hogy igencsak igyekezniük kell az innovátoroknak. A kormányoknak pedig mindent meg kell tenniük azért, hogy az innováció útját a lehető legsimábbra egyengessék, máskülönben hiába a karbonmentes gazdaság melletti elköteleződés, nem lesz eszköz annak megvalósítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.