Képeslapok Krk szigetéről

Krk, Kirkira, Veglia. A hármas megnevezés nem tévedés, ugyanis a sziget felett az évszázadok folyamán sok ország gyakorolta a hatalmat. Most Horvátországhoz tartozik, és ez valószínűleg már így is marad. Kedvelt nyaralóhelye a magyaroknak az autópályán is könnyen megközelíthető, kincsekkel teli sziget, ahová ezúttal mi is elutaztatjuk az olvasót.

2019. 08. 02. 15:24
null
Nyüzsgés és nyugalom. A magyarok körében kedvelt az adriai úti cél, ahol kalandozni és pihenni is tud az egész család Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevallom, kissé elfogult vagyok, hiszen pár év kihagyással immár két évtizede járok újra és újra Krk szigetére. Most már, amikor átmegyek a hídon, kicsit olyan érzésem van, mintha hazaérkeznék. Nem ismerem minden fáját, de ha bárhol leraknak a szigeten, hazatalálok.

Krk nagy előnye, hogy könnyen elérhető. Végig autópályán utazhatunk, kényelmesen (azaz családoknak is elfogadható megállókkal együtt), hat-hét óra az út. A kapuknál bankkártyát is használhatunk fizetésre, ám biztos, ami biztos, legyen nálunk készpénz, mert néha nem működnek a terminálok. Krkre kompozni sem kell, hiszen a szigetek közül egyedül csak ide vezet át híd. Híddíjat csak befelé kell fizetni. Aki az autóbuszos közlekedést választja, annak Zágrábban át kell szállnia, ahol viszont van idő egy rövid városnézésre. Repülőgéppel is el lehet jutni a szigetre, de a pici krki reptér, amely Rijekát is kiszolgálja, csak zágrábi átszállással érhető el, ám a sok macera, illetve a légikikötőkben eltöltött tétlen időszakok miatt nem ajánlom.

Krk fővárosa Krk

A sziget fővárosába ellátogatni szinte kötelező a promenád és az erőd miatt, de praktikus okokból is: főposta, bank, mobilszolgáltató, állandó orvosi ügyelet található itt. Ha mindez nem elég, szinte az egész szezonban gasztro- és könnyűzenei fesztiválok sora várja az érdeklődőket a kikötőben, nem is beszélve az óváros főterének sarkán található fagyisról, ahol magyarul is beszélnek. A vár körüli sétán pedig kiderül, hogy egy számunkra ismerős család birtoka volt a sziget. A Frankopánok – számunkra ismerősebben a Frangepánok – voltak itt az urak. A városban a kikötő tenger felőli részén található a strand, aki nem akar autóba ülni egy kis mártózásért, ez a hely a kézenfekvő megoldás. De a sziget fővárosának környékén négy-öt kisebb-nagyobb fürdőhely is várja a mindig új élményre vágyókat.

Surlice vacsorára

Ha igazi nyüzsgésre vágyik az utazó, Krk szigetén csakis Baskába menjen! Talán még emlékeznek a reklámra, amelyben Árpa Attila és Lilu egy darab törölközőhelyért verseng a tengerparton – itt ezt a feelinget biztos megkapják, sőt a poént is, ugyanis a baskai promenádon van lángosozó – bár a sajtos-tejfölös mellett kaphatunk mogyorókrémest is (ami lassan itthon sem szokatlan). Viszont ha átverekedjük magunkat a bazársoron és az (ál)pizzasütőkön, a kikötő végében friss halakból mérik a vacsorát, kilátással a tengerre. Az sem utolsó. Itt jegyezném meg: ha bárhol a szigeten étterembe mennek vacsorázni, próbálják ki a krki tésztaspecialitást, a surlicét (angolra ezt a horvátok úgy fordítják, hogy „home made pasta”). Több feltéttel is kínálják, de a legnépszerűbbek a rákos és a marhapörköltes.

Fontos árak

Autópályadíjak: 47–67 kuna

Krki híd: 39 kuna

Családi büfékör a strandon:

2 jégkrém, 1 kapucsínó,

1 sör – 50-60 kuna

Családi vacsora (2 felnőtt, 2 gyerek – főétel, italok): 500-700 kuna

Egy gombóc fagyi: 8 kuna

Parkolás: 7 kuna/óra

Benzin: 10-11 kuna/liter

Tengeri hajókirándulás (félnapos, egész napos): 200-400 kuna/fő

A városhoz közel esik egy mesebeli kis falucska, Stara Baska, még gyönyörűbb, kicsi, eldugott tengeröböllel, megközelítése kicsit nehézkes, így inkább a túrázóknak, kerékpárosoknak, romantikára vágyóknak ajánlom, illetve azoknak, akik csak a tenger susogását szeretnék hallani.

Ha már a kerékpárosokról esett szó, megemlíteném, hogy Krk szigete nagyon népszerű a két keréken közlekedők körében. Igazi kihívás ezen a „sziklán” biciklizni, az országutakat kedvelőknek jó hír, hogy a települések közötti utakat az elmúlt években felújították, keresni kell a kátyúkat. A hegyi szakág szerelmesei pedig kiélhetik magukat a falvakat és városokat összekötő túraösvényeken.

Punat, a kikötő

A város egyik fő látványossága a sziget legnagyobb vitorlás- és jachtkikötője. A családosoknak lehet érdekes, hogy Punatban van Krk szigetének legnagyobb és legfelszereltebb játszótere és fitneszparkja is. A csodaszépen kialakított, zöldben pompázó promenád is megér egy hosszú sétát. De a gasztroturisták sem maradnak élmény nélkül, hiszen Punat határában található egy olajütő is, ahol olívaolajat lehet venni. A Krk városa felé vezető út mellett az öbölben pedig a vízi sportok szerelmesei találhatják meg számításukat.

Iszapfürdőzés

A keleti parton fekvő Klimno és Cizici városai között lehet igazán „disznólkodni”, ha erre vágyik az ember. Lehetőség van ugyanis tengeri iszapfürdőzésre: a langymeleg fekete szmötyiben nagy kedvvel mártóznak meg az ide érkezők. Kicsit Tenkes kapitánya érzés, azaz természetesen a horvátok a gyógyhatását hangsúlyozzák, de igazából a dagonyázás szerelmesei élvezkedhetnek itt.

Nyüzsgés és nyugalom. A magyarok körében kedvelt az adriai úti cél, ahol kalandozni és pihenni is tud az egész család
Fotó: 123RF

Csodavároska

Vrbnik a sziget ékszerdoboza. A sziklára épült kis csodavároska benyúlik a tenger fölé, és az óvárosában sétálva végül megtekinthetjük a csodaszép tengeri panorámát a szárazföld felé. Elárulom az utazóknak: ha ügyesen lavíroznak a girbegurba kis utcákon, egy olyan helyre jutnak, ahol elképesztő kilátásban gyönyörködhetnek, és még jó bort is kóstolhatnak hozzá. Visszafelé pedig próbálják ki, hogy elférnek-e (lapjával) a világ egyik legszűkebb sikátorában.

Vrbnik nekem egyik legszebb adottsága, hogy bármilyen irányból érkezik az utazó a városba, szépen művelt szőlőültetvényeken vezet át az útja. Gyönyör ez a szemnek. A város határában található Krk sziget legnagyobb borászata, a Katunar – előzetes kérésre még malacot is sütnek a bor mellé.

A sziget ékkövétől észak felé haladva található falucskában, Risikában található Krk egyetlen homokos strandja, ezért nagyon népszerű a turisták köré­ben. Főleg hogy három kiülős büfé és egy medencés bár is található a parton. De aki búvárkodni vágyik, esetleg a sziklákon sütkérezne, a parkolóból továbbhaladva három vadregényes öbölben lubickolhat.

A krki nyaralást két módon lehet élvezni: az egyik a szervezett út, ez esetben használják ki a szálloda és a település minden szolgáltatását, lehetőségét az olvasók! Ám ha autóval érkeznek, kalandozzanak, fedezzék fel a fürdésre alkalmas helyeket, sétáljanak a városok kis utcáin, vacsorázzanak egy jót a kikötőkben – élvezzék a horvát Adria legnagyobb szigetének szépségeit!

Súlyosabb büntetések

Július 31-től magasabb közlekedési bírságot kell fizetni Horvátországban, miután a horvát parlament szigorúbb rendelkezéseket fogadott el a nagyobb kockázatú közlekedési szabályszegések elkövetése esetén – írta a helyi sajtó szerdán. Az új törvénnyel növelni akarják az utak biztonságának és a vezetés kultúrájának szintjét. A rendelet a korábbi háromszorosát, azaz 15 ezertől húszezer kunáig (650 ezertől 900 ezer forintig) terjedő büntetést ír elő nyolc kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő cselekményre, úgymint az autópályán menetiránnyal szemben haladó közlekedés, lakott településen belül a megengedett sebesség túllépése, a tilos jelzésen való áthaladás, az ittasan vagy kábítószer hatása alatti vezetés, továbbá az alkohol- és kábítószervizsgálat megtagadása. Ugyancsak kiemelt bírságra számíthatnak azok, akiknek jogosítványát felfüggesztették vagy visszavonták, ennek ellenére vezetői engedélyhez kötött járművet vezetnek. A rendőrség a bíróság döntéséig ideiglenesen le is foglalhatja a szabálysértő gépjárművét, amennyiben a sofőr előtte már kétszer követett el hasonló közlekedési kihágást. Ha nincs bekapcsolva a biztonsági öv, nincs gyerekülés a kocsiban, valamint vezetés közben telefonál valaki, ötszázról ezer kunára (21 ezer forintról 43 ezer forintra) nőtt a büntetés. Komolyabb szankciókra számíthatnak azok is, akik nem tartják be a vasúti átjárón való áthaladás szabályait, nem veszik figyelembe a hang- és fényjelzéseket. A baleset helyszínének elhagyását is súlyosabban büntetik. Amennyiben valaki megszökik az általa okozott baleset helyszínéről, akár húszezer kunáig terjedő büntetést is fizethet, valamint meghatározott időre a jogosítványát is bevonhatják, függetlenül attól, követett-e el korábban közlekedési szabálysértést. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.