Az Iszlám Állam szabotálja az afrikai gázfejlesztéseket

Újabb cseppfolyósított szállítmányt fogadott a horvátországi terminál, ezúttal egy európai kikötőből. Míg egyfelől jó helyzet alakult ki a globális LNG-piacon, addig várat magára egy új, jelentős szereplő belépése a Mozambikban elharapódzó terrorizmus miatt.

2021. 04. 28. 6:30
null
A Tristar Ruby nevű, 12 éves, 289 m hosszúságú és 44 m szélességű, 155 000 LNG m3 kapacitású tankerhajó 2021. január 1-jén kötött ki a Krk LNG terminálban 91 millió m3 gázegyenértékű LNG szállítmánnyal, ami egyben a Magyarország és Horvátország számára is stratégiai jelentőségű új földgázellátási útvonalnak számító létesítmény kereskedelmi üzembeállását és az MFGK Krk LNG terminálbeli szerepvállalásának kezdetét is jelentette. Forrás: MFGK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, már az ötödik cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányt fogadta az Adria északi részén, Krk szigeténél felépített horvát visszagázosító terminál: ezúttal a MET horvátországi leányvállalatának első LNG-szállítmánya érkezett meg a létesítménybe. A 145 ezer köbméteres kapacitású Methane Nile Eagle tankerhajót a belgiumi Zeebrugge kikötőjében töltötték fel, és április 26-án érkezett a krki LNG-terminálhoz – tájékoztatott a MET. Az esemény rámutat arra, hogy mennyivel egyszerűbb és gazdaságosabb jelenleg a szállításnak ez a módja, mint a vezetékes.

A mostani az első olyan szállítmány, amely európai uniós kikötőből érkezett

– A terminál januári indulása óta eltelt időszak meglehetősen eseménydús volt. Globális szinten árazási anomáliák és egyéb megjósolhatatlan fejlemények jelentkeztek, helyben pedig az érkező szállítmányok átütemezését kellett megoldani. Március óta azonban stabilizálódott az LNG-tankerek érkezése

– mondta Mario Matković, a MET Croatia Energy Trade vezérigazgatója. Megemlítette azt is, hogy a Szuezi-csatorna közelmúltbeli eltorlaszolása miatt egyes európai kikötőkben is torlódások alakultak ki, ennek ellenére a MET szállítmánya időben megérkezett. Hozzátette, hogy októberig a cégnek még két LNG-szállítmánya érkezik a terminálhoz.

A krki visszagázosító terminál
Fotó: Petar Santini / Bloomberg

Helyi gázkereskedőként a MET Croatia a svájci központú MET-csoport horvátországi tagja, és hétéves időszakra összesen 2,67 milliárd köbméter kapacitást kötött le a krki LNG-terminálon. A MET értékesítette az úszó terminállá (FSRU) átalakított LNG Croatia tankerhajó üzembe helyezésére szolgáló első LNG-szállítmányt is, a spanyolországi Sagunto kikötőjében 2020 novemberében. Az első horvátországi LNG-terminál évente akár 2,6 milliárd köbméter földgázt táplálhat az országos gázvezeték-hálózatba, ahonnan Magyarországra is érkezhet energiahordozó. A projekt 233 millió euróba került, amihez 101 millió euróval járul hozzá az Európai Unió.

Eközben kevésbé jól alakul a francia Total mozambiki, húszmilliárd dollár értékű LNG-projektje – számolt be az MTI. A vállalat vis maior helyzetet hirdetett, és kivonta minden alkalmazottját a fejlesztés alatt álló gázmezőkről az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető szélsőségesek támadásai miatt, amelyekben több tucat civilt mészároltak le márciusban, az Indiai-óceán partján fekvő Palma városában. Itt található a Total beruházása, az Afungi lelőhelyen dolgozó munkavállalók közül sokan európai országok, illetve Dél-Afrika állampolgárai.

Az amerikai Exxon Mobil szintén ilyen projektet indított Mozambikban, a kelet-afrikai ország ezek révén sorakozhatna fel az olyan nagy LNG-termelők mellé, mint Ausztrália, Katar, Oroszország és az Egyesült Államok.

Mintegy 410 helyi vállalat lesz kénytelen most leállni, 56 ezer ember vesztheti el a munkáját.

Elindult a betárolás a következő télre

A 2020. október 1. és 2021. február 28. közti időszakban összesen 6,22 milliárd köbméter földgázra volt szükség Magyarországon. Ebből a lakosság fogyasztása 2,6 milliárdot tett ki, ami 224 millió köbméterrel több, mint a tavaly téli szükséglet – ismertette Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, hozzátéve, hogy a mindvégig zavartalan ellátást a hazai földgáztermelés, az importforrások, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő tartalékok felhasználására idén sem volt szükség. A tárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a fűtési időszakot, egyúttal áprilisban elkezdték a felkészülést a következő téli időszakra. Az elmúlt százhúsz hónap legmagasabb téli fogyasztását figyelembe véve, a hivatal határozata alapján október 1-jére 2,1 milliárd köbmétert kell betárolni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.