Később lépnek hatályba az uniós drónszabályok

Az Európai Bizottság szerint a járvány miatti intézkedések akadályozzák a rendelet bevezetését.

Magyar Nemzet
2020. 06. 07. 8:19
null
20200514 Győr Kit zavar a drón? Képen: Szekeres Gábor , Szamosi László drónozók Fotó:Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 végére halasztotta el az Európai Bizottság (EB) a pilóta nélküli légi járművekkel, vagyis drónokkal végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló végrehajtási rendelet végső bevezetési határidejét – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2019. júliusban hatályba lépett uniós előírással kapcsolatos döntésre, amely az idei év júliusa helyett jelölte meg az év végi határidőt. Az EB indoklása szerint a koronavírus-világjárvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések súlyosan akadályozzák a végrehajtási rendeletek alkalmazását, az arra való felkészülést.

– A teljes értéklánc gazdasági hatáselemzése szerint az európai drónos piac éves potenciálja 2035-re meghaladhatja a tízmilliárd eurót és 2050-re megközelítőleg tizenötmilliárd euróra növekedhet tovább. A várható bővülés közvetlen munkahelyteremtő hatása a kereskedelmi és állami szektorban összesen százezres nagyságrendű lehet Európában – közölte az innovációs tárca.

hozzáadott érték

A drónalapú szolgáltatásokkal jelentős mértékben növelhető a vállalatok innovációs szintje, költséghatékonysága, hozzáadott értéke. Ez azért lehet jelentős, mert értékteremtő, gazdaságélénkítő hatása is van a technológia térnyerésének, valamint további számos előnnyel jár. Ezek a kedvező hatások a szaktárca szerint érezhetők lesznek egyebek mellett a szoftverfejlesztésben, a mezőgazdasági területek hatékonyabb fenntartásában, a kutatás-mentés javuló eredményességében is.

Drónok piaca

Magyarország legalább régiós szinten vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében és a hozzá kapcsolódó innovációban, ám ahhoz, hogy az ország bevonzza a fejlesztés és a gyártókapacitások kiépítését, támogató jogszabályi környezet is szükséges. A minisztérium ennek kapcsán jelezte, hogy a készülő hazai rendelkezések a biztonságos, szabályos, felhasználóbarát üzemelést célozzák meg a rugalmas és innovatív keretek megteremtésével. Kiemelt szempont lesz a légi közlekedés biztonsága, az adminisztráció csökkentése, amely a nemzeti szabályok kidolgozásában jelentkezik, ebben az innovációs minisztérium majd az uniós előírások bevezetésének új ütemezéséhez igazodik – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.