Kevesebb embernek jelent kihívást a fűtési szezon

Magyarországon az uniós átlagnál kedvezőbb a helyzet: az emberek 6,1 százalékának okozott komoly anyagi terhet a legutolsó vizsgált évben, 2018-ban az otthona megfelelő hőmérsékletének elérése.

Magyar Nemzet
2020. 01. 06. 18:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a válság óta jelentősen javult az Európai Unió állampolgárainak jövedelmi helyzete, a lakosság 7,3 százaléka még mindig nem engedheti meg magának, hogy rendesen felfűtse otthonát – derül ki az uniós statisztikai hivatal összegzéséből. Az Eurostat adatai szerint Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, ahol az emberek 34 százalékának okoz nehézséget a megfelelő otthoni hőmérséklet elérése. Litvániában és Görögországban a lakosság negyedének, Cipruson és Portugáliában közel húsz százalékának nincs elegendő jövedelme az igényeknek megfelelő fűtésre. Ezzel szemben az emberek töredékének, mindössze két százalékuknak okoz gondot az otthon melegének megteremtése Ausztriában, Luxemburgban, Svédországban, Finnországban, Észtországban, illetve Hollandiában.

Magyarországon az uniós átlagnál kedvezőbb a helyzet: az emberek 6,1 százalékának okozott komoly anyagi terhet a legutolsó vizsgált évben, 2018-ban az otthona megfelelő hőmérsékletének elérése. Ez az arány minden korábbinál alacsonyabb: 2006-ban és 2012-ben a lakosság 15 százaléka nem engedhette meg magának az igényeinek megfelelő fűtést. Az unióban 2012 volt a legrosszabb év: ekkor az állampolgárok 11 százalékának okoztak nehézséget a téli hónapok.

Korábban beszámoltunk róla, jelentősen csökkent az elmúlt években a szegénység Magyarországon, 2017 óta pedig az uniós átlagnál is alacsonyabb a nélkülözésnek kitettek aránya. Míg 2010-ben a lakosság közel negyede meg volt fosztva bizonyos alapvető javaktól és szolgáltatásoktól anyagi helyzete miatt, addig 2018-ban arányuk már csak 8,7 százalék volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.