Kiállta a próbát a koronavírus-járványban a mezőgazdaság

Nagy István: A második hullám alatt is szükség lesz a gazdák kitartó munkájára.

2020. 08. 18. 14:02
null
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány volt a magyar mezőgazdaság terheléspróbája. Az agrárium, a hazai élelmiszeripar pedig kiállta a próbát – hívta fel a figyelmet Nagy István, a tárca vezetője a debreceni Farmer Expo megnyitóján. A miniszter jelezte: az élelmiszer-ellátás a felhalmozás idején is folyamatos volt, nem alakult ki áruhiány – emelte ki. Az Agrárminisztérium által kidolgozott Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program három üteme közül az első kettő már sikeresen lezárult. A kifizetések szeptemberben kezdődnek. Az első körében több mint négyezer kérelmet nyújtottak be a baromfi- és sertéstenyésztők, a halgazdálkodók, az élelmiszer-feldolgozók, a dísznövényágazat szereplői. A támogatási igény meghaladta a 14 milliárd forintot. A második ütemben a méhészek, az anyajuh-, az anyatehén- és a tejelőtehén-tartók igényelhettek átmeneti támogatást. Mintegy harmincezer kérelem érkezett be; az igényelt támogatások összege meghaladja az 5,3 milliárd forintot. A miniszter arra kérte a magyar gazdákat, hogy tegyenek ki magukért, ha a koronavírus több hullámban támadná ismét hazánkat. – A családok zavartalan élelmiszer-ellátása mindennél fontosabb eszköz ahhoz, hogy megnyugtató helyzetet teremtsünk egy esetleges második, harmadik hullám esetén – fogalmazott.

Az idei Farmer Expo súlyát, jelentőségét növeli, hogy a koronavírus-járvány megjelenése óta most nyílik első ízben lehetőség arra, hogy a magyar agrárium szereplői személyesen megoszthassák egymással a tapasztalataikat. A szakmai programok naprakész információkkal látják el, új ismeretekkel vértezik fel a termelőket, így a magyar gazdák, a hazai agrárcégek körültekintően tervezhetik a jövőjüket az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) következő költségvetési időszaka előtt. Ez utóbbival kapcsolatban Nagy István megjegyezte: a gazdák nem lehetnek az új KAP kárvallottjai. Védőháló nélkül ugyanis az európai gazdák kiszolgáltatottak. – Az Európai Unió következő hétéves költségvetése gigantikus méretű fejlesztési forrásokat tartalmaz az agrárfejezeteiben is – mutatott rá. Majd hozzátette: annak érdekében, hogy az átmeneti időszakban is biztosítottak legyenek a források, a tárca egy évvel meghosszabbítja az Agrár-környezetgazdálkodási programot is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.