A járvány miatt biztonságossá tették a debreceni Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik a debreceni Farmer Expót.

Gőz József Miklós
2020. 08. 08. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei debreceni Farmer Expóra, amelyet augusztus 18–21. között tartanak, ugyancsak rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány, de a szervezők azt ígérik, hogy igyekeznek így is teljes spektrumban megmutatni a magyar agrárium érdeklődére számot tartó újdonságokat. Erre azért is szükség van, hogy a járványügyi korlátozások miatt a virtuális térbe szorult gazdák végre személyesen is találkozhassanak partnereikkel.

A Farmer Expo-n lehet, hogy egy adott pillanatban több mint ötszázan lesznek a vásár területén, de a tömeg ötvenezer négyzetméteren oszlik el – jelezte Vaszkó László vásárigazgató.

Mint mondta, a vírus miatti óvatosságból az idén a határainkon túlról nem hívtak meg kiállítókat, míg a külföldi látogatók átesnek a hivatalos járványügyi protokollon. Emellett járványügyi kézikönyvet is összeállítottak a látogatóknak, amely némely vonatkozásban a hivatalosnál is szigorúbb rendszabályokat tartalmaz.

Az expó helyszíne ezúttal is a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa, ahol teljes számban megjelennek az állandó résztvevők, sőt újabb jelentkezők is akadtak, noha a kiállítói standok kisebb alapterületűek lesznek, mint a korábbi években. Emellett az állatbemutatók nagyrészt elmaradnak, mivel állategészségügyi okokból is nehézséget okozna a jószágok mozgatása. Ám az állatbemutató pavilonok így sem maradnak üresen: a fedett, de nyitott épületekben maximum száz részvevővel szakmai fórumokat tartanak.

Fotó: Mirkó István

Megtartják a szakágazatok szokásos konferenciáit is, de nem zárt, hanem szabad téren. Az eddig a sportcsarnokban zajlott kiállítást az egyetem vadonatúj teniszcsarnokában rendezik meg, ahol a levegőcsere jobb, mint a régi helyiségben.

A szervezők mindenre gondoltak: a járványveszélyre való tekintettel kétszeresére szélesítik a közlekedési utakat, hogy jobban elférjen a tömeg és minden belépő vendég a jegye mellé kap egy arcmaszkot is.

Fotó: Havran Zoltán

A szakmai konferenciákon az idén nagy hangsúlyt fektetnek a hazai élelmiszer-termelésre. Az eddiginél ugyanis nagyobb szerepe van annak, hogy minden terméket, amely hazánkban is előállítható, itthon készítsenek, termeljenek és dolgozzanak fel – ennek érdekében módosítják a támogatás rendszerét. Minden bizonnyal erről is szó esik majd a nyitórendezvényen, amelyet Nagy István agrárminiszter mond beszédet.

Információink szerint a tárca vezetője arról tart előadást, hogyan történik majd a tervezési időszak végén megmaradó európai uniós források felhasználása, s hogy az idén milyen támogatásra számíthatnak a gazdák. A tárcavezető arról is beszél majd, hogy milyen elképzelések vannak az ágazat jövőjéről annak ismeretében, hogy az EU következő hétéves költségvetési tervezete nagy fejlesztési forrásokat tartalmaz az agráriumban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.