Kilőtt az infláció májusban, mindenki érzi a pénztárcáján

Matolcsy György és Varga Mihály egyetért abban, nem maradhat túl sokáig ebben a tartományban a mutató, indulhat a szigorítás.

Magyar Nemzet
2021. 06. 09. 11:25
null
Jelentősen drágult szerdán az üzemanyag Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak idén májusban az egy évvel korábbinál, áprilishoz képest félszázalékos a növekedés. Jelentősebben drágultak a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok tizenkét hónap alatt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közléséből.

– A helyreállás inflációval jár; minden gazdaságban, ahol nem négy-hat év a helyreállás, magas inflációval kell számolni. A Magyar Nemzeti Banknak pedig az a feladata, hogy letörje ezt a rátát – mondta Matolcsy György a Világgazdaság szerdai konferenciáján. A jegybak elnöke előadásában egyebek mellett jelezte azt is, hogy az infláció ma a gazdaságpolitika egyik kockázatos területe, tartós emelkedése veszélyeztetné a válságból való kilábalást. Az MNB ezért monetáris politikai fordulatot indít el, vagyis akár már júliusban emelkedhet az alapkamat. Egy ilyen lépést Matolcsy György szerint elbír a magyar gazdaság, és elérhetővé válik általa az inflációs cél tartása.

Jól látja a kijelzőn, most ennyibe kerül tankolni
Fotó: Teknős Miklós

Varga Mihály úgy fogalmazott a konferencián, hogy

az MNB prognózisával összhangban a Pénzügyminisztérium is arra számít, hogy az infláció jelenlegi, kiugróan magas szintje nem lesz tartós, visszatér a három százalék körüli tartományba.

A tárcavezető hozzátette, hogy ezzel számoltak a 2022-es költségvetés megalkotása során is.

A lakosság minden bizonnyal érezte az árváltozásokat, 12 hónap alatt ugyanis egyes termékeknél jelentős áremelkedést regisztrált az KSH. Az élelmiszerek ára 2,6 százalékkal emelkedett, de ezen belül nagy eltéréseket látni.

  • Az étolaj 24,6
  • a tojás 8,7
  • a margarin és a száraztészta 7
  • a munkahelyi étkezés 6,6
  • a liszt 6,3
  • a gyümölcs- és zöldséglevek 6,2
  • a rizs 6,1 százalékkal drágult.
  • Ugyanakkor a sertéshús ára 7,5 százalékkal csökkent ez idő alatt.

    A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruké 19,8 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 3,5 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 6,7 százalékkal kerültek többe.

    Az üzemanyagok 36,2 százalékkal drágultak egy év alatt a bázisidőszaki alacsony olajár miatt.

    Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Makrogazdasági üzletágának vezetője szerint részben ezzel magyarázható a magas májusi érték. A szakértő lapunknak küldött elemzésében jelezte: a májusi adat a várakozásoknál kissé alacsonyabb, vagyis az újranyitáshoz kapcsolódó áremelések a vártnál kisebbek voltak.

    Az előző hónaphoz képest gyorsult az élelmiszerek áremelkedése, ezen belül is kiemelhető az idényáras élelmiszerek, a gyümölcsök drágulása, amelyet a kedvezőtlen időjárás okozta terméshozam-csökkenés mozgat Regős Gábor magyarázata szerint. A szakértő úgy látja, hogy a következő hónapokban az infláció a bázishatások megszűnése miatt mérséklődhet, de várhatóan továbbra is a jegybanki cél fölött alakul.

    A jegybank monetáris tanácsának júniusi kamatdöntő ülésén várható tehát a kismértékű szigorítás, Regős Gábor szerint azonban

    a folyamat már megkezdődött, hiszen a három hónapos bankközi kamat az elmúlt hónapban már több mint tíz bázisponttal emelkedett.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.