Varga Mihály: Még idén elérjük a járvány előtti GDP-szintet

A gyors oltási programnak köszönhetően gyorsabb a gazdasági újraindulás is, mint sok más országban.

Fellegi Péter Tamás
2021. 06. 09. 10:58
Varga
Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világgazdaság konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter is felszólalt, és hangsúlyozta, hogy a gyors oltási programnak köszönhetően viszonylag hamar sor kerülhet a gazdasági újranyitásra Magyarországon. A magyar gazdaság ellenálló képessége megemelkedett az elmúlt tíz évben, ez lehetővé tette a válság jóval könnyebb átvészelését, mint 2008-2009-ben. Ennek köszönhetően idén biztosan elérhetjük a járvány előtti GDP-szintet, amit segít, hogy a gazdaság leginkább sújtott ágazataiban megindult egy gyors alkalmazkodás (például a vendéglátóipar átállt a kiszállításra).

Sokat segíthet a továbbiakban az elmúlt időszakban megvalósult beruházások termőre forulása, és az érkező EU-transzferek is sokat segíthetnek. Ami lassabb lehet, az a külföldi turizmus visszaállása, de felléphetnek keresleti problémák egyes exportpiacainkon is, így arra nem számíthatunk, hogy minden szektor visszaáll a válság előttire. Összességében azonban jól mutatja a helyzet javulását, hogy a munkanélküliség ismét a 2019-es alacsony szintet közelíti, a foglalkoztatottság ugyancsak a korábbi magas szinten áll.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A hitelmoratórium kivezetése Varga Mihály szerint viszonylag lassan és óvatosan zajlik, ezzel védelmet nyújtva a legsúlyosabban érintett hiteleseknek. Az infláció most átmenetileg magas, öt százalék, ez együtt jár a gyors újraindulással. Ami a fiskális politikát illeti: a magyar hiányszint ugyan magas, de nem lóg ki a visegrádi országok szintje közül, a pénzügyminiszter szerint a maastrichti háromszázalékos szint elérése később hamar le fog zajlani. Most azonban nem annak van az ideje, hogy gyorsan visszaálljon a szigorú fiskális politika, ugyanakkor az fontos, hogy az adósságszint már csökkenni kezdjen, ami úgy lehetséges, hogy ha a gazdasági növekedés magasabb, mint az államháztartás hiánya.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.