Kiszolgáltatott hazánk az olasz gazdasági krízisnek

Érdemi hatást gyakorol a magyar gazdaságra is a súlyos olaszországi járványhelyzet. A feldolgozó,- textil- és gyógyszeripar az alapanyagok jelentős részét szerzi be a mediterrán országból. A mezőgazdasági termékeink közül pedig a tej- és tejtermékeknek, illetve a juh- és bárányhúsnak jelentős felvevőpiaca Olaszország, ám mind a kereslet, mind a kínálat visszaesett a koronavírus-járvány miatt.

Nagy Kristóf
2020. 05. 07. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság termelőágazatainak termelési és exportképessége szempontjából az olaszországi gazdaság alapszintű működésre való átállása – annak időtartamától függően – érdemi hatást gyakorolhat a hazai gazdaság működésére is – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal. A tavalyi adatok alapján, a hazai teljes exporton belül az Olaszországba irányuló termékforgalom 5,6 százalékos részesedést tesz ki, míg a teljes import 4,5 százaléka érkezik Olaszországból. Olaszország a termék külkereskedelmi adatok alapján az exportban a második, míg az importban a nyolcadik legjelentősebb külkereskedelmi partnere Magyarországnak.

Akadozhat az alapanyag ellátás

A kitettség a jármű- és gépiparban, illetve a textil- és gyógyszeriparban a legnagyobb. Ezeket az ágazatokat meghatározó mértékben látja el Olaszország alapanyaggal. A magyar árutermelő ágazatok termelési képessége szempontjából kiemelt kockázatnak tekinthető a termelésben felhasznált alapanyagok, alkatrészek és félkész termékek olaszországi beszállítóinak tevékenységét övező bizonytalanság. Ezen termékcsoportok együttesen a teljes import 64 százalékát adják. Az exportra termelő ágazatok Olaszország felé való kitettsége elsősorban a járműipart, az elektronikai ipart, a mezőgazdaságot, a gyógyszer- és az élelmiszeripart érinti.

Kis cégek kötődnek Rómához

Nagyjából 750 olaszországi irányítású vállalkozás működik Magyarországon, amelyek működésére hatással van a mediterrán ország járványhelyzete. Ezek zömében kis- és középvállalkozások, közülük mindössze kilenc vállalat foglalkoztat 250 főnél több munkavállalót. Olaszország a tizenharmadik legjelentősebb irányító ország a Magyarországon működő külföldi vállalkozások körében. Ezek a cégek árbevételük kétharmadát hat ágazatban, a nagykereskedelemben, a villamosberendezés-gyártásban, az élelmiszergyártásban, a műanyag-alapanyag előállításban, az ingatlanügyletek területén, illetve a gumi-, műanyag termék gyártásában realizálták. Habár az Olaszországba irányuló magyar közvetlentőke-befektetések értéke az elmúlt években jelentős emelkedést mutatott, továbbra is mérsékeltnek tekinthető.

Krízis előtt a tejágazat

Súlyosan érintheti a hazai tejágazatot az olasz helyzet. Ennek oka, hogy a korábban is jelentős tejtermék felvásárlás tavaly tovább emelkedett, a mennyiség jellemzően öt- és tízezer tonna között mozgott. Tavaly az itthon kivitelre előállított tejtermékek negyedét, míg a sajtok és túrók 31 százalékát az olasz piac vásárolta fel. Tovább ronthatja a hazai tejágazati pozíciókat, hogy az országba irányuló tej- és tejszínexport jellemzően a március–júliusi időszakban kezd növekedni, ami az olasz feldolgozóüzemek megváltozott működési környezete miatt idén eltérően alakulhat. A sűrített és édesített tej és tejszín 12 százaléka érkezik Olaszországból.

A mezőgazdaságon belül a juh- és báránytartókat érinti kritikusan az olasz helyzet. Hazánkban az állomány kétharmadát az alföldi régiókban tevékenykedő gazdálkodók tartották. Az élőbárány kivitelének több mint 80 százaléka irányult tavaly Olaszországba. Habár a kereslet csúcsa a húsvéti időszak, minden évben van egyaugusztusi és egy decemberi keresleti csúcs is. A hazai friss- és fagyasztott bárányhús-export kevésbé jellemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.