Kivárásra játszanak a vevők és az eladók is a lakáspiacon

A korlátozások feloldásával a lakásügyletek is újra előtérbe kerültek az utóbbi hetekben. Bár sokan a járvány idején esedékes vásárlásukat mostanában pótolják, még mindig jellemző a kivárás. Az eladók többsége egyelőre nem enged a magasabb árakból, a vevők viszont árcsökkenést várnak.

2020. 06. 18. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatérni látszik az élet a lakáspiacra is, az áprilisi mélypont után ugyanis egyre több az érdeklődő és a megkötött adásvétel. A Duna House (DH) becslése szerint 8400 lakás cserélt gazdát a múlt hónapban – ez ugyan jelentős elmaradás a korábbi évek májusaival összehasonlítva, ám az idei április után bő harmadával több ügyletet jelent. A fellendülést látva az ingatlanközvetítő hálózat további visszazárkózást vár, és ennél is élénkebb nyárra, illetve júniusra számít.

– A március és az április jellemzően forgalmas időszak, hiszen a téli hónapok után ilyenkor élénkül meg a lakáspiac, sokan ekkortájt szánják rá magukat lakásuk meghirdetésére, miközben a vásárlók is aktívabb keresésbe fognak. Most azonban annyira kevés ügylet zajlott a járvány árnyékában, hogy e két erős hónap forgalma szinte feleződött – mondta lapunknak Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. Szerinte árakban egyelőre nem érezni markáns változást, legfeljebb a korábbi nagyon kis mértékű alkuk emelkedtek átlagosan 6-8 százalékos szintre. Vannak ugyan helyek, ahol estek valamelyest az árak, de olyan is van, ahol – legalábbis egyelőre – nem érezhető a koronavírus, illetve a válságos időszak árcsökkentő hatása. – Az eladók és a vevők egy része is kivár. Előbbiek, úgy tűnik, nehezen engednek a magas árakból, ­utóbbiak pedig talán arra számítanak, hogy lesz még árcsökkenés – magyarázta Benedikt Károly, megjegyezve, hogy sok minden függ attól is, hogy a járványnak lesz-e második hulláma.

– Egyfajta pánikhelyzet uralkodott el a befektetők körében az ingatlanpia­con, ami azt eredményezte, hogy két hónapig meredeken esett az adásvételi szerződések száma. Ahogy azonban elkezdtünk kifelé jönni a járványból, az érdeklődés ismét felerősödött – fejtette ki Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője, aki szerint sokan áresésre várnak jelenleg. – Sokan inkább az év végén terveznek ingatlant vásárolni, mert arra számítanak, hogy az árak tovább fognak zuhanni. Bizonyos helyeken ez reális is. Budapest belső kerületeiben, ahol a turizmus eltűnése miatt számtalan airbnb-s lakás maradt kihasználatlanul, már érződik a csökkenés, ami a 15-20 százalékot is elérheti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábban majd egymillió forintos négyzetméterárak sok esetben 700–800 ezer forintra mérséklődtek. Akár két évbe is telhet, mire az ingatlanárak visszatérnek, de nem is biztos, hogy ez bekövetkezik – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a belvárosi ingatlanok már eddig is túl voltak árazva, és a visszaesés már az év elején elkezdődött, amit a járvány csak felgyorsított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.