Korszerűbb lesz a vasúti forgalom irányítása

A Budapest—Pécs és az Újszász—Szolnok vasútvonal felújításának részeként központi forgalomirányító rendszert telepítenek a szakemberek. Az infrastruktúra-fejlesztő cég közlése szerint a munkával az év végig elkészülnek.

2019. 05. 06. 6:10
null
Két vasútvonalon telepítenek központi rendszert, így az állomások berendezéseit a központból távirányíthatják Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasútiforgalom-irányítás célja, hogy egy-egy adott vonalszakaszon egyszerre csak egy szerelvény közlekedjen. (Ha tévedésből két szerelvény kerül egy vágányra, abból súlyos balesetek, esetleg katasztrófák származhatnak.) Ezt a munkát az elmúlt évtizedekben az állomásokon dolgozó forgalmisták végezték el, nekik kellett mérlegelniük, hogy szabad-e a pálya, elindulhat-e a vonat. Az informatika, a számítógépes hálózatok fejlődése a vasút életét is átalakította, a forgalomirányítást egyre több vonalon veszik át távolban működő központok.

A központi forgalomirányítás nagy előnye, hogy a forgalmi dolgozók az egész vonal forgalmát áttekinthetik. A hagyományos irányítás mellett egy-egy vonat késése akár még órák múlva is éreztetheti hatását. Ezen változtat a központi irányítás, ahol a szakképzett vasúti dolgozók a vonatok tartózkodási helyét és a berendezések műszaki állapotát átlátva a legkisebb késéssel járó döntéseket hozhatják.

Most újabb két vasútvonalon telepítenek központi forgalomirányító rendszert – tette közzé az állami beruházó. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) közlése szerint már elkezdődtek a munkálatok Pusztaszabolcs és Dombóvár között a Budapest–Pécs vasútvonalon, valamint a Rákos–Újszász–Szolnok szakaszon. A tervek szerint a kivitelezési munkákkal az idei év végére elkészülnek, a végleges üzembe helyezésre a tesztüzemet követően kerül sor.

Két vasútvonalon telepítenek központi rendszert, így az állomások berendezéseit a központból távirányíthatják
Fotó: Kurucz Árpád

A központi forgalomirányító rendszer (köfi) kiépítésének eredményeként az állomások jelző- és biztosítóberendezéseit a központból távirányíthatják. A távvezérelt váltófűtési rendszer a téli időszakban fokozza az üzembiztonságot. A köfi mellett tűz- és betörésjelzőket is beépítenek, kamerarendszereket és önműködő térvilágítást telepítenek, valamint a várótermek nyitása és zárása is távvezérléssel működtethető.

Az utastájékoztatási rendszert is korszerűsítik, a köfiben keletkező forgalmi információkat nemcsak a vasúttal utazó közönséggel tudathatják, hanem például a busztársaságok utasaival is, így ki-ki láthatja a csatlakozás időpontját.

A Pusztaszabolcs és Dombóvár közötti beruházás részeként kiépítik a Domino 55 típusú biztosítóberendezéssel rendelkező állomások (Szabadegyháza, Sárosd, Nagylók, Sárbogárd, Rétszilas, Simontornya, Tolnanémedi, Pincehely, Keszőhidegkút-Gyönk, Szakály-Hőgyész, Kurd, Döbrököz) távvezérlését. A köfi központja Pécsett kap helyet, innen irányítják majd a vonalszakaszt. A beruházás kivitelezője a Sárvíz Konzorcium, a szerződés nettó összege 7,3 milliárd forint.

A Rákos–Újszász–Szolnok vonalszakasz – nem tévesztendő össze a párhuzamos Cegléd–Szolnok vonallal – rekonstrukciója során kiépítik a biztosítóberendezéssel rendelkező állomások (Rákoshegy, Maglód, Gyömrő, Mende, Sülysáp, Tápiószecső, Nagykáta, Tápió­szele, Tápiógyörgye állomások) távvezérlését. A vonal köfi központja Budapesten lesz. A kivitelező a Prolan, a szerződés nettó összege: 6,7 milliárd forint. A fejlesztés uniós és hazai forrásból valósul meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.