Fitch: Közép-Európa a világjárvány ellenére is erős helyzetben van

A közép-európai bankrendszerek alapvető mérőszámai erőteljesek – közölte a nemzetközi hitelminősítő.

Forrás: MTI2020. 07. 09. 19:43
Stabil kilátások, biztos növekedés. Hazánk külső sérülékenysége nagyot csökkent a hitelminősítő szerint Fotó: Justin Lane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch Ratings közölte csütörtökön, hogy az általa osztályzattal ellátott feltörekvő térségi bankok többségének besorolásaira már negatív kilátás van érvényben a koronavírus-járvány okozta globális recesszió hatásai miatt, a közép-európai bankrendszerek alapvető mérőszámai ugyanakkor erőteljesek.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó tanulmányából kitűnik, hogy a cég minősítési listáján szereplő feltörekvő térségi bankok 54 százalékának osztályzatát terheli leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás.

A Fitch hangsúlyozza, hogy 2019 végén mindössze 14 százalék volt a negatív kilátású osztályzatok aránya a globális felzárkózó térség bankszektoraiban.

A hitelminősítő kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a közép- és kelet-európai bankszektorok hitelpiaci mérőszámai erőteljesek voltak, amikor elérte őket a Covid-19-járványhoz köthető gazdasági válság, tekintettel a stabil és támogató működési környezetre. A tulajdonosi támogatás alapján meghatározott banki besorolások zömének kilátása ebben a térségben továbbra is stabil – áll a Fitch csütörtöki tanulmányában.

A cég szerint a koronavírus-járványból eredő jelentős gazdasági sokkot ez a régió sem kerülheti el: a Fitch Ratings jelenlegi előrejelzése szerint az országcsoport hazai összterméke (GDP) mediánértéken számolva 5,9 százalékkal esik vissza 2020 egészében a tavaly ugyanilyen számítási módszerrel mért 3,4 százalékos regionális szintű növekedés után.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a válság előtti időszak szilárd nyereségessége és a kiépített tőketartalékok jelentős hitelveszteségek elviselésére is képessé teszik a közép- és kelet-európai bankrendszereket, bár továbbra is vannak lefelé ható kockázatok.

A Fitch ezek közé sorolja a járványsokk által a bankok nyereségességére és eszközminőségére gyakorolt hatásokat, amelyek a cég várakozása szerint 2020 után is még érezhetők lesznek.

A hitelminősítő hangsúlyozza mindazonáltal, hogy a nem teljesítő kinnlevőség-hányadok a teljes követelésportfolión belül a térség egészében meredek ívben csökkentek az elmúlt öt évben.

A Fitch grafikus kimutatása szerint ez a rendszerszintű eszközminőségi mutató a magyar bankrendszerben a 2015-ben mért 11,7 százalékról 2019 végéig 3,2 százalékra csökkent.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service nemrég több európai – köztük a magyar – bankrendszer kilátását negatívra módosította, azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatást gyakorol e bankrendszerek működési környezetére.

A Moody's a magyar, a norvég, a finn és a portugál bankrendszer kilátását stabilról, a szlovák bankrendszerét pozitívról változtatta negatívra.

A harmadik globális hitelminősítő, a Standard & Poor's néhány hete a korábbi stabilra módosította vissza az idei év elején megadott, felminősítés lehetőségére utaló pozitívról a magyar államadósság-kötelezettségek „BBB/A-2” osztályzatának kilátását, szintén a koronavírus-járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

Az S&P az intézkedéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta mindazonáltal, hogy a magyar bankrendszer jó tőkeellátottságú, nyereséges és likvid, a nem teljesítő kinnlevőség-hányad a teljes követelésportfolión belül a tavalyi év átlagában már nem érte el az 5 százalékot, jóllehet 2013-ban még 16 százalékon tetőzött.

A Standard & Poor's szerint a magyar bankokra nyilván nyomást gyakorolnak majd a járvány negatív gazdasági hatásai, de a tartalékhelyzet, valamint a szabályozási és a likviditási támogatások várhatóan enyhítik a sokkot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.