Közérthetően az algákról – szemléletformáló konferenciát tart a BFT

Tavaly már meg se várták a nyár végét, idén még nem tudni, mikor „támadnak”

2021. 04. 04. 10:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszik vagy isszák? címmel rendez szemléletformáló online-konferenciát 2021. április 7-én délután a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete, hogy az érdeklődők neves kutatók közreműködésével kapjanak magyarázatot a Balaton nyár végi fürdőzőit gyakran irritáló moszatszigetek kialakulásának okára.

A konferencia elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet mindannyiunk személyes érintettségére, a klímaváltozásra, a természeti erőforrások csökkenésére és az ökoszisztémák sérülékenységéreáll a BFT lapunknak küldött meghívójában. Mint arról többször is beszámoltunk, a múlt évben több helyütt, többször is, és a korábbi éveknél korábban jelentek meg zöld algaképződmények, amelyek a tó túl meleg vize és oxigénhiánya miatt alakulnak ki. Ám mivel a szakemberek szerint a Balatonban ez idő szerint még „nincs jelentős szervesanyag-terhelés, robbanásszerű algaszaporulatra egyelőre nem kell számítani”.

Tavaly már júliusban elkezdődött az algásodás Fotó: Éberling András

 

– A múlt évben már a kritikus állapot kialakulása előtt elkezdtük kotorni a vizet a Keszthelyi-öbölben. Hogy idén emelkedik-e majd az algák mennyisége, és ha igen, akkor mikor, egyelőre nem tudható. Tavaly az algaszaporodás nem várta meg a nyár végét, hanem júliusban mind a szigligeti, mind pedig a keszthelyi medencében már határozottan emelkedni kezdett a mennyiségük. Hogy idén mi lesz, azt még nem tudni, mindenesetre nagyon figyelünk – nyilatkozta a keszthelyi tévének Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A BFT szerdai online-konferenciáján feltehetően többet is megtudunk majd a „gonosz moszatról” Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa és Némethy Sándor biológus, tengergeológus professzor előadásából.

Ami egyfelől a fürdőzőket irritálja, az más oldalról jelentős egészségmegőrző, hormonháztartást egyensúlyban tartó patikaszer-alapanyag. Az imunex alga többek között immunerősítő, gyulladásgátló, méregtelenítő hatású, a legerősebb antioxidáns, baktériumölő, véd a vírus és a fertőzés ellen. Szakemberek szerint 20-25 százalékkal megnöveli az őssejttermelést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.