Leállhatnak egyes építkezések

Termeléskiesésre, lassulásra, határidő-módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani az építőipari szakszövetség szerint. Az építőipart eddig kevésbé érintette a kibontakozó járvány, de most már komoly gondok körvonalazódnak.

2020. 03. 17. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben komoly gondokat okozhat az építőiparban a koronavírus-járvány – írta a Magyar Nemzetnek küldött helyzetjelentésében Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. – Ebben a szakmában nem működik a home office, az építőanyag-kereskedések java része pedig nem készült fel az online kereskedésre – jelezte az ágazat jelentős cégeit tömörítő szövetség elnöke, hozzátéve, hogy mivel egymásra épülő folyamatok és brigádban dolgozó csoportok jellemzik az építkezéseket, ez gyors vírusterjedést okozhat. A mozgás korlátozása és egy-egy beteg diagnosztizálása miatti tömeges létszámkiesés következményeként termeléskiesésre, lassulásra, határidő-módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani. – Mindez komoly likviditási gondokat és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni – jegyezte meg Koji László.

Noha eddig jelentős fennakadást nem okozott a koronavírus-járvány, már megtorpant többek között az Olaszországból érkező import. Ez csempék, burkolólapok, szaniteráruk, ragasztók, fúgázó és hőszigetelő anyagok beszerzését nehezítette, lassítva a kivitelezéseket. Koji László jelezte, a vállalkozások többsége tett már intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében, jóllehet ez inkább a közepes és nagy cégeket jellemzi. – A mikro- és kisvállalkozások, valamint az önfoglalkoztatók lazábban kezelik a helyzetet – jelezte az ÉVOSZ elnöke, hozzátéve, hogy aki csak teheti, lemondja a találkozókat, a tervező cégeknél pedig már működik egy ideje az otthoni munkavégzés.

Az ÉVOSZ hangsúlyozta, az építőiparban egy-két hónap termeléskiesést nem lehet egy éven belül pótolni, vagyis már most visszaesés látszik kibontakozni. – A vállalkozások jogi iránymutatást várnak, különös tekintettel a minimumok megfogalmazására és annak elrendelését, hogy mi a teendő, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja vagy nem akarja felvenni a munkát. Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, javasoljuk ennek járulékos közterheit elengedni – fogalmazott Koji László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.