Lecsaphatnak a kis cégek az új típusú támogatásra

Környezetbarát technológiákat vár el a kormány a nagy cégektől a nyolcpontos klímavédelmi programja részeként, ezzel párhuzamosan a kis- és középvállalkozások lehetnek a kedvezményezettjei az intézkedéseknek.

Nagy Kristóf
2020. 02. 18. 16:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Környezetbarát technológiákat vár el a kormány a nagy cégektől a nyolcpontos klímavédelmi programja részeként, ezzel párhuzamosan a kis- és középvállalkozások lehetnek a kedvezményezettjei az intézkedéseknek. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjén a klímavédelmi intézkedések részeként bejelentette: két év alatt 32 milliárd forintos támogatást ad a kormány a kkv-szektornak annak érdekében, hogy többen álljanak át a megújuló energiára.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezzel kapcsolatos megkeresésünkre helyes lépésnek nevezte a kisebb cégeknek szánt támogatást. Kiemelte: habár a program részletei egyelőre nem ismertek, a hasonló, energetikai célú beruházásokat segítő konstrukciókra mindig nagyon gyorsan elfogyott a pénzügyi keret, köszönhe­tően a nagyszámú pályázatnak. A kamara vezetője arra figyelmeztetett, fontos, hogy ezek a fejlesztések belátható időn belül bekövetkezzenek. Az időtényező alapvető szempont, hogy belevág-e egy kis cég valamely nagyobb összegű beruházásba. Parragh László hozzátette: habár nehéz megmondani, a versenyképességet mennyire növeli, ha zöldebb egy vállalkozás, a fiatalabb generációk számára egyre fontosabb, hogy milyen körülmények között állítják elő az adott terméket.

Európai uniós forrásból már korábban megnyílt a kkv-k lehetősége arra, hogy energetikai korszerűsítésre, a zöld­energia felhasználásának kialakítására 3–100 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhassanak fel. A pályázat célja az volt, hogy az adott vállalkozás egyszerre erősíthesse környezettudatos gazdasági versenyképességét, mérsékelje a környezetterhelést, ezzel párhuzamosan pedig csökkenjenek a rezsiköltségei. Ebben a programban a kkv-k épületeinek felújítására, az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló nagyobb kapacitással rendelkező napelemes, hőszivattyús és szilárd biomasszakazán-rendszer telepítésére, a melegvíz-ellátás korszerűsítésére, valamint a nyílászárók és a világítás cseréjére adódott lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.