Lényeges az öngondoskodás

Nincs felelős gazdálkodás öngondoskodás nélkül, az időjárási szélsőségek pedig rendre rámutatnak arra, mekkora jelentőségük van a különböző mezőgazdasági biztosításoknak az esetleges károk enyhítésében. A magyar gazdák közül is egyre többen ismerik fel mindezt, amit a biztosításidíj-bevételek alakulása is jól mutat. Tovább növeli a konstrukciók népszerűségét, hogy a termelők a növénybiztosítások díjának egy részét támogatásként visszakaphatják.

2020. 03. 16. 9:31
Greksa János
Leginkább a fagy, a viharok és a jégeső okoz gondot a gazdáknak Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek rendre rámutattak arra, hogy mekkora jelentősége van az öngondoskodásnak az agráriumban. Az időjárási szélsőségek szinte minden évben éreztetik hatásukat a termelésben, legyen szó tavaszi fagyról, aszályról vagy épp a viharok által megtépázott ültetvényekről. A felelős gazdálkodásnak ezért ma már elmaradhatatlan része a mezőgazdasági biztosítás. A termelők felismerték, hogy az állami kárenyhítés mellett – amelynek egyébként is feltétele valamilyen növénybiztosítás megléte – más formában is érdemes gondoskodniuk az esetleges terméskiesés okozta veszteségek enyhítéséről.

A Magyar Biztosítók Szövetségétől (Mabisz) kapott tájékoztatás szerint a gazdálkodók körében igen népszerű a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer, amely immár kilencedik éve működik. Az elmúlt években fokozatosan nőtt a támogatott konstrukciót választók száma, a megemelkedett érdeklődést a kormányzat is érzékelte, ezért a korábbi négymilliárd forintról két éve ötmilliárd forintra emelte a támogatás keretösszegét. Emiatt nőtt a növénybiztosítások kapcsán elérhető támogatás intenzitása is. Így a gazdálkodók az ebbe a körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát kaphatják vissza utólagos támogatásként. Az igénylést az úgynevezett egységes kérelem kitöltése során adhatják le az érintettek. Mivel rövidesen megkezdődik a kérelmek benyújtásának időszaka, időszerű, hogy a termelők válasszanak az egyes biztosítók termékei közül.

Leginkább a fagy, a viharok és a jégeső okoz gondot a gazdáknak
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

A Mabisz lapunkkal közölte: a nem díjtámogatott növénybiztosítások között a jég-, a tűz- és a viharkárra kötnek a legtöbben biztosítást. A jelenlegi piaci adatok ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy van még tere a bővítésnek. Az eddigi tapasztalatok alapján a termelők a mezőgazdasági művelés alatt álló területeknek kevesebb mint a felére kötöttek biztosítást. Bár a tavalyi díjbevételekről még nincsenek adatai a szövetségnek, az előző évi évkönyvük szerint 2018-ban a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele meghaladta a 15,2 milliárd forintot. A piacon továbbra is a növénybiztosítások dominálnak, az összes befizetett biztosítási díj mintegy 87 százalékát ezek a termékek tették ki. A 13,2 milliárd forintnyi bevételből a támogatott konstrukciók összege elérte a 10,2 milliárd forintot. Bár a 2018-as év időjárása hektikusságban hasonló volt a korábbi évhez, a kifizetett kárösszeg azonban kisebb volt, mint a korábbi években. A gazdálkodókhoz összesen 5,4 milliárd forint jutott el a biztosításoknak köszönhetően. A növénybiztosítások körében továbbra is a jégkár jelenti a termelőknek a legnagyobb veszélyt, ezt követi a vihar és a tavaszi fagy okozta kockázat. Az állattenyésztők közül a legtöbben az alapvetőnek mondható természeti- és elemikár-biztosítást kötik meg. Az állatbiztosítások díjbevétele 2018-ban 604 millió forint volt, amihez 166 millió forint kárkifizetés társult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.