Lízingre is szívesen vesznek mezőgépet a gazdák

Egyre népszerűbbek a lízingcégek termékei a gazdálkodók körében, sokan ezen konstrukciók segítségével modernizálták gépparkjukat az elmúlt években. A lendület a következő időszakban is kitarthat. A várakozások szerint a kertészeti és az állattartó cégek pályázatainak kifizetése mellett a Magyar Nemzeti Bank NHP fix konstrukciója is újabb lökést ad majd a lízingpiacnak.

2020. 01. 19. 6:45
null
A traktor népszerűsége töretlen volt az elmúlt években Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töretlen a gazdálkodók gépbeszerzési kedve, ezt jelzik a mezőgép-forgalmazók múlt évi eladásai is. Nem véletlenül döntöttek sokan a gépcsere mellett. A trend a mezőgazdaság fejlődését követte, hiszen egyre több gazdálkodó tér át intenzív termesztési technológiára, amelynek gépigénye is magasabb. Ha a modernizáció a hatékonyságot növeli, akkor a termelők beruházása is gyorsan megtérülhet.

Bár a legtöbben valamilyen támogatást is igénybe vesznek a vásárláshoz, a termelők zöme él a kedvező kamatkörnyezet adta lehetőségekkel, és olcsó hitelből finanszírozza a tervezett beruházást. A gépbeszerzések a lízingpiacnak is új lendületet adtak. A NAIK Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a lízingcégeknél az elmúlt öt évben folyamatosan bővült az új és használt mezőgazdasági gépek finanszírozására kihelyezett összeg.

A lendület a múlt évben is megmaradt. Az első három negyedévben a lízingcégek által finanszírozott állomány mintegy tíz százalékkal 181,1 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legtöbben új mezőgépek beszerzésére kötöttek szerződést, mintegy 140,3 milliárd forint értékben, ami 4,5 százalékos emelkedést jelent. Ennél lényegesen dinamikusabb volt a használt eszközökre igénybe vett finanszírozás. A statisztika itt 33 százalékot meghaladó bővülést mutat, a teljes összeg pedig megközelíti a 41 milliárd forintot. A NAIK AKI szakemberei szerint az elmúlt időszakban a pénzügyi lízing szerepe is tovább erősödött, az előző év azonos időszaki értékénél több mint tíz százalékkal magasabb, a leszerződött összeg pedig meghaladta a 152 milliárd forintot 2019 harmadik negyedévében.

A traktor népszerűsége töretlen volt az elmúlt években
Fotó: Éberling András

A kihelyezett összeg mellett a szerződések száma is nagyot nőtt. A tőkekintlévőségek emelkedésével párhuzamosan a megkötött lízingszerződések száma is tovább nőtt. A lízingcégek tavaly szeptemberig 13,2 százalékkal több, összesen 3733 szerződést kötöttek, ami az elmúlt öt év legmagasabb értéknek számít. Az új mezőgazdasági gépekre 13,4 százalékkal, a használt eszközökre pedig 12,5 százalékkal több szerződést kötöttek egy év alatt.

A Magyar Lízingszövetség a következő időszakban további bővülésre számít, amit elsősorban a kertészeti és az állattartó cégek pályázatainak kifizetése hajthat. A piacnak emellett erősebb lökést adhat a Magyar Nemzeti Bank NHP fix konstrukciója is. A kedvező hitellehetőség az agrár-élelmiszeripar sok szereplőjének figyelmét felkeltette. Szeptember végéig mintegy 56,5 milliárd forintot helyeztek ki a program keretében a gazdálkodókhoz a pénzintézetek, ami az előző negyedévhez képest közel 27 milliárd forintos növekedést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.