Májusig az újraindítás jegyében nőttek a kiadások

Az idei büdzsé biztosítja a gazdaság talpra állításához szükséges forrásokat, miközben a GDP-arányos adósságráta csökkentése is megvalósítható.

Horváth Éva
2021. 06. 08. 13:21
null
Elégedett az ÁSZ a büdzsé vírusálló teljesítményével Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2021-es költségvetés fókuszában a gazdaság mielőbbi újraindítása áll, a kormány célja, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, hogy talpra állhasson – fogalmazott közleményében a Pénzügyminisztérium, amelyben az államháztartás május végi helyzetéről hoztak nyilvánosságra részleteket. Mint hangsúlyozták, ennek eredménye többek között az is, hogy 2021 első negyedévében az előző negyedévhez képest Magyarország bruttó hazai terméke két százalékkal nőtt. Mindez már jelzi, hogy az eddigi gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási intézkedések eredményesek voltak – fűzték hozzá.

A meghozott intézkedések következtében a költségvetés május végére 1312,6 milliárd forintos hiánnyal zárt – számolt be a tárca összefoglalójában, kiemelve, hogy

a növekvő kiadások alakulását dominánsan azon tételek befolyásolták, amelyek a gazdaság újraindításához biztosítottak fedezetet.

Az első öthavi deficiten belül a központi költségvetés 1171,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 155,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 13,4 milliárd forintos többletet értek el. 2021 májusában a központi alrendszer 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző évi azonos havi hiánynál (324,1 milliárd forint).

A 2021-es költségvetés fókuszában a gazdaság mielőbbi újraindítása áll, a kormány célja, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra állhasson
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szaktárca közleményében rámutatott:

az idei első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek.

Kevesebb folyt be ugyanakkor a szociális hozzájárulási adóból. A büdzsébe érkező összegek alakulását jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása és az ezzel kapcsolatosan bevezetett munkaadói kedvezmények, így a szociális hozzájárulási adó 17,5-ről 15,5 százalékra csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás, az átlagkereset növekedése.

A 2021. évi költségvetési törvény módosítását az Országgyűlés május 26-án fogadta el. A módosítás fő eleme a gazdaság újraindításához szükséges források biztosítása, úgy hogy közben az adósságráta is csökkenjen. Így a módosított költségvetési törvény szerint az új, uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél a GDP 7,5 százalékára módosult. Míg a GDP-arányos államadósság a 2020. év végi 80,4 százalékos szintről az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.