Már novemberben rekordot döntött a csomagforgalom

A kereskedelmi akciók hatására egyértelműen megemelkedett a csomagmennyiség, dübörög a karácsonyi szezon a logisztikai üzemekben. A napi beérkező csomagmennyiség átlagban kétszer akkora, mint egy nyári napon jellemző – tájékoztatott a Magyar Posta. 

2020. 12. 02. 9:51
null
Önerőből a posta sem tud emelni Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet

A kereskedelmi akciók hatására egyértelműen megemelkedett a csomagmennyiség, dübörög a karácsonyi szezon a logisztikai üzemekben. A napi beérkező csomagmennyiség átlagban kétszer akkora, mint egy nyári napon jellemző – tájékoztatott a Magyar Posta. 

A 2019-es csomagszezon legerősebb napjait is meghaladó mennyiség érkezett november utolsó hetében és december első két napjában a Magyar Postához, a tavalyinál tehát jóval erősebb karácsonyi szezon várható.

Az idén több tényező együttes hatása érvényesülhet: a webáruházak novemberi kedvezményes akcióinak hatására – a kereskedelmi partnereink forgalmi előrejelzéseihez képest – nagyobb csomagmennyiség érkezett az üzemekbe novemberben.

Az évről évre erősebb karácsonyi szezon mellett egyértelműen forgalomnövelő tényező maga a járvány is.

Az elmúlt két hét forgalmi adatai szerint a pandémia mostani, második hulláma is adott egy lökést az online kereskedelemnek, csakúgy, mint tavasszal, amikor már szintén a szokásos évek karácsonyi forgalmát könyvelhette el a vállalat. November második felétől átlagban kétszer akkora a beérkező csomagmennyiség, mint egy nyári napon jellemző. Felmérésekből kiderül: a vásárlók szerint az online rendelés nem csupán kényelmesebb, hanem biztonságosabb is a mostani helyzetben.

A munkatársakat automata küldeményfeldolgozó segíti
Fotó: Bach Máté

A posta adatai szerint a 2020. novemberi belföldi csomagforgalom csaknem harminc százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A fokozott forgalom a tapasztalatok alapján egészen karácsonyig kitarthat.

– A csomagmennyiség extrém növekedése miatt a kézbesítési időszakot is bővítettük, idén a megszokottnál korábban, már novemberben döntöttünk arról, hogy a szombati napokon is kézbesítenek csomagokat a munkatársaink – emelte ki Varga János logisztikai üzemeltetési igazgató. Hozzátette, hogy a következő hetekben a megnövekedett online rendelések miatt még inkább érdemes figyelni arra, hogy az adott webáruház milyen szállítási időt vállal, illetve mi az az utolsó időpont a rendelésre, amikor garantálják a csomag karácsony előtti érkezését.

A társaság javasolja továbbá, hogy a megrendelés véglegesítése előtt a vásárlók ellenőrizzék a címadatokat, és mindenképpen oda kérjék a csomagot, ahol biztosan át tudják azt venni. Az utóbbi időben ugyanis azt tapasztalható, hogy jelentősen megemelkedett a címmódosítást kérő ügyfelek száma. A küldemény kézbesítési ideje ilyenkor meghosszabbodhat, a csomag végül egy-két nappal később juthat el a módosított címhelyre.

Piackutatásokból kiderül: az online vásárlók közül legtöbben műszaki cikkeket, ruházati termékeket és informatikai eszközöket vásárolnak. Az idén a slágertermékek, mint például a tévé, a notebook, a mobiltelefon mellé kiemelkedő volumenekkel csatlakoztak a porszívók, egyes kozmetikai termékek, sporteszközök, étrendkiegészítők és vitaminok.

A járvány miatt valószínűsíthetően kevesebben utaznak rokonokhoz, ismerősökhöz karácsonykor, emiatt többen küldhetnek csomagot a postákon a szeretteiknek, mint a korábbi években. Ezt sem érdemes az utolsó napokig halogatni, a Magyar Posta azt javasolja, december 18-ig adják fel a csomagot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.