Duplázásra készül a Magyar Posta

A járvány okozta nehézségek ellenére is az ütemterv szerint halad a Magyar Posta Zrt. MPL+ projektje, és annak egyik legjelentősebb beruházása, a 15 ezer négyzetméter alapterületet meghaladó új, észak-pesti depó – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a társaság logisztikai fejlesztési igazgatója. Menyhárt Zoltán jelezte: A logisztikai elosztóközpont már novemberben, az idei csúcsszezonban üzemelhet, de a hároméves, ötvenmilliárd forintos MPL+ fejlesztéssorozat hosszú távon, és több pilléren alapozza meg a piacvezető szerep megtartását.

2020. 08. 31. 6:30
null
A Fót melletti depó lesz a legnagyobb, egy időre a központi elosztó szerepét is ellátja novembertől Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MPL+ projekt a vállalat legnagyobb fejlesztése az elmúlt és a következő tíz évben, kiemelt szereppel bír benne a Fót mellett épülő zöldmezős beruházás, amely első látványos fejlesztésként hoz nemsokára jelentős javulást a Magyar Posta Zrt. csomaglogisztikai szolgáltatásában. A három évet felölelő fejlesztéssorozat részleteiről Menyhárt Zoltán, a vállalat logisztikai fejlesztési igazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.

– Az MPL+ részeként újonnan kialakítandó 23 depó (19 országszerte, négy a fővárosban) közül a Fót melletti a legjelentősebb, a kiszolgálási területe Észak-Buda, Észak-Pest és vonzáskörzetük, egészen a pilisi településekig, illetve Vácig. Emellett a központi szortírozásba is besegít, amíg az erre hivatott létesítmény el nem készül. Éppen az átmeneti időszak miatt döntöttünk úgy, hogy nem tíz-, hanem tizenötezer négyzetméter lesz az épület alapterülete – mondta Menyhárt Zoltán.

Vagyongyarapító beruházások

A logisztikai fejlesztésekért felelős vezető hangsúlyozta, hogy a beruházással gyarapodik az állam vagyona, hiszen miután a beruházó a vállalat igényei alapján megépíti a depót, azt a használatbavételi engedély kiadásának pillanatában vásárolja meg a Magyar Posta.

A Fót melletti depó lesz a legnagyobb, novembertől egy időre a központi elosztó szerepét is ellátja majd
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

– A saját tulajdon rendkívül nagy gazdasági és ellátásbiztonságot szavatol.

Már csak azért is, mert Budapest kiemelt ellátási terület a kiscsomagos kiszállítás terén. Tavaly év végén köttetett meg az üzlet, januárban kezdődött a projekt. A pandémia nem segített az építkezésben, de szerencsére a beruházás nem szenvedett késést, és a használatbavételi engedély kiadásának november 1-jei határideje tartható. A legnagyobb depóépület mellett néhány kisebb vidéki lokáción is vásárolt logisztikai ingatlant a vállalat, illetve nemrégiben új telephelyre költözött, és ezzel háromezer négyzetméterre bővült a füzesabonyi logisztikai üzem. A gépesítés, illetve az automatizált szállítópályák telepítése jövőre kezdődik el, a beszerzési eljárások már a végéhez közelednek – említett meg egy másik konkrétumot Menyhárt Zoltán, majd rátért a beruházások költségeinek ismertetésére.

– Az MPL+ teljes költségvetése mintegy ötvenmilliárd forint, a tőkebefektetést és a működési költségeket is ideértve. Csak a Fót melletti épület értéke (nem számítva a beletelepítendő technológiát) nagyságrendileg ötmilliárd forint.

A teljes összeg körülbelül fele a központi szortírozó hub (elosztó) megvalósításának költségeit fedezi, a másik legjelentősebb rész pedig az informatikai fejlesztésekét, ami a hároméves projekt ötödik pillére – sorolta, visszautalva a másik négy fő fejlesztési vonalra: a vidéki depók beszerzésére, a központi szortírozó megvalósítására, illetve ezek külön-külön gépesítésére.

Alkalmazkodó technológia

Az igazgató kiemelte: az informatikai fejlesztések legfőbb célja az, hogy a rendelkezésre álló legmodernebb technológia segítse a hatékony munkát. – A posta csomagkezelésének most is jól működő és jó képességű IT-rendszere van, de ennek az integráltsági szintje még nem annyira mély, mint ami ezen a piacon jelenleg elvárható. A futár–expressz–csomag (Currier–Express–Parcel, CEP) piac rendkívüli lendülettel fejlődik,

akár csak öt évvel ezelőtti megállapítások ma már nem érvényesek.

Erre tekintettel úgy kell terveznünk, hogy az újabb és újabb, ma még nem látható igények kiszolgálására is fel kell készülnünk, hogy azoknak meg tudjunk felelni. Vagyis jövőálló, alkalmazkodó informatikai rendszerre van szükség – hangsúlyozta Menyhárt Zoltán. Az igazgató az IT-beszerzés jelenlegi állásáról is beszámolt.

A járvány miatt szinte felrobbant az egyébként is jó lendületben lévő kiscsomag-forgalom
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Eszerint az ütemtervnek megfelelően, az igények összegyűjtésével és a specifikációk meghatározásával jól haladnak, és az MPL+ projekt 2022. évi teljes átadása előtt több részteljesítés is lesz, hiszen a szoftver több modulból áll, ezek közül néhányat hamarabb is üzembe lehet majd helyezni.

Tavasz óta karácsony

A fejlesztéssorozat megtérülése legfeljebb tíz év, ez idő alatt pedig az évi mintegy 45 millió darabos csomagmennyiség duplázódását várja a társaság.

Ez azt jelenti, hogy mivel harmincszázalékos piaci részesedéssel piacvezető a Magyar Posta, ezt az arányt tartani szeretné.

– A pandémia miatt megemelkedett a csomagszám, az egyik napról a másikra karácsonyi szintűvé duzzadt forgalmat hősiesen kezelték a kollégák, akiknek a munkájáért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. Azért is, mert nem volt idő felkészülni a kiugró megterhelésre.

Regisztráltunk ugyan némi forgalomcsökkenést a hagyományosan lassabb nyári hónapok alatt, de ez a mérséklődés a megemelkedett szintről következett be, vagyis jelenleg is nagyon magas a forgalom a korábbi évekéhez képest – vázolta a projektért is felelős igazgató, milyen új helyzethez kellett alkalmazkodnia a társaságnak és a munkavállalóknak tavasz óta. Viszonyításképpen hozzáfűzte, hogy a karácsonyi időszakban negyven százalékkal is emelkedhet a csomagforgalom.

Az üzletág jelentős számú új munkaerő szükségességére nem számít, de az biztos, hogy tíz év múlva is szükség lesz a jelenlegihez hasonló méretű, nagyjából 4600 fős személyi állományra.

– A technológiák kiépítésével és fejlesztésével egyre hatékonyabbak leszünk, így fejenként több mint 22 ezer csomagot is kezelhetünk egy évben a mostani kilencezer helyett. Az 1500 jármű útját pedig mesterséges intelligencia és algoritmus határozza majd meg, felváltva a mostani manuális szervezést

– érzékeltette a fejlesztések hatékonyságnövelő erejét Menyhárt Zoltán, leszögezve, hogy szakképzett csomagkezelő munkaerőre mindig szükség lesz a Magyar Postánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.