E-személyivel is átvehető a levél

Már kézi aláírás sem szükséges a postai küldemény átvételekor azoknak, akiknek van elektronikus személyi igazolványuk és az ahhoz tartozó e-aláírásuk. A Magyar Posta Zrt. a régióban elsőként teljeskörűen digitalizálta logisztikai és küldeménykövetési rendszerét, jócskán lerövidítve az adminisztrációhoz szükséges időt a kézbesítők és az ügyfelek oldalán is.

2019. 12. 10. 11:33
null
Naponta átlagosan kétszázezer küldemény útja követhető nyomon valós időben Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar Posta Zrt. megérkezett a XXI. századba, az elektronikus kézbesítő rendszer bevezetése új korszakot jelent a postai szolgáltatások körében – jelentette ki Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták az elmúlt évek legnagyobb magyarországi vállalati digitalizációs projektjét. A miniszter hangsúlyozta: időben és pénzben is mérhető megtakarítást jelent az ügyfeleknek és a postának is az új rendszer, amely egyedülállóságát bizonyítja, hogy nem állt a fejlesztők rendelkezésére mintaprojekt, és a tesztüzem is élesben zajlott.

A 2017-ben kezdődött fejlesztés idén szeptemberben teljesedett ki az országos kiterjesztéssel. A projekt 2,377 milliárd forint vissza nem térítendő euró­pai uniós támogatásban részesült, a társaság 1,821 milliárd forint saját forrást tett hozzá.

– Tízből kilenc kézbesítő nem cserélné le az új eszközt, sokan pedig úgy nyilatkoztak, hogy ez az elmúlt évtizedek legjobb fejlesztése a társaságnál – mondta Schamschula György, a társaság vezérigazgatója a munkatársak visszajelzései alapján. A vállalatvezető hangsúlyozta, hogy a régióban példátlan a fejlesztés, amely jelentősen csökkenti az ügyfelek és a társaság munkatársainak adminisztrációs terheit.

Aki szeptember eleje óta kapott vagy adott fel könyvelt levélküldeményt, már az új, elektronikus rendszert használhatta. A fejlesztés a teljes logisztikai folyamatot átalakította, és számos informatikai rendszert érintett. A működtetéséhez mintegy nyolcezer, nagyjából okostelefon méretű kézi eszközt (PDA) osztottak szét a kézbesítőknek. Ezek mellett nagyjából háromezer mobil nyomtatót és több mint négyezer digitális aláírólapot is beszerzett a társaság. Több mint tizenötezer postai munkatársat képeztek tovább az új rendszer és az eszközök használatára, akik a fejlesztésben a visszajelzéseikkel aktívan részt vettek – hangzott el a tájékoztatón.

Naponta átlagosan kétszázezer küldemény útja követhető nyomon valós időben
Fotó: Bach Máté

A fejlesztés eredményeként az elektronikus kézbesítési rendszerrel, digitális kapcsolattal lett elérhető Magyarország körülbelül 4,56 millió címének 97 százaléka, több mint négyezer szerződéses ügyféllel. Naponta átlagosan kétszázezer könyvelt küldemény (ajánlott, tértivevényes levél és hivatalos irat) útja gyakorlatilag valós időben követhető.

Ha valaki nyomkövetéssel úgynevezett könyvelt levelet szeretne feladni, már otthon, a Posta.hu weboldalon is rögzítheti a címadatokat. Ezt követően kap egy vonalkódot, amit a küldemény feladásakor beolvas a postai munkatárs, és a kód a küldeményre is felkerül. A társaság egyúttal kivezeti a tértivevényes levelekhez és hivatalos iratokhoz használt papíralapú tértivevényt, és alapesetben elektronikus kézbesítési igazolás érkezik, de ez igény szerint papíralapon is kérhető. Ez a változás csökkenti a feladóknak az adminisztrációs terheket, rövidíti az ügyintézési időt.

A digitális fejlesztés alapjaiban változtatta meg az ügyfélélményt, és jelentősen hozzájárul a közigazgatási eljárások felgyorsításához, a digitális állam törekvésekhez: a postai digitális eszközök alkalmasak az e-személyi igazolvány elfogadására. A PDA-kon akár kézi aláírás nélkül, az okmányhoz igényelhető e-aláírással is elismerhető a könyvelt küldemények átvétele, elég csak az e-személyit hozzáérinteni a PDA-hoz és megadni az e-aláíráshoz tartozó PIN-kódot. Ma Magyarországon közel ötmillióan rendelkeznek elektronikus személyi igazolvánnyal.

A PDA megjelenik a társaság új, tegnap kiadott belföldi bélyegén is, amely a Megújul a postai levélkézbesítés nevet viseli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.