Már vidéken is népszerű a csok

Fordulat mutatkozik a lakáspiacon, miután a vidéki nagyvárosokban nagyobb élénkülést mutat a kereslet, mint Budapesten – derül ki egy felmérésből, amely azt vizsgálta, hogy június végéhez képest július első hetében mennyivel nőtt az érdeklődés az ingatlanok után a fővárosban és több mint húsz vidéki nagyvárosban. Megvizsgálták azt is, hogy a kétgyermekes családoknak járó otthonteremtési támogatás milyen ingatlanokra lehet elég.

2019. 07. 11. 7:34
Nemes Olivér
A gyermekes családoknak járó államilag támogatott hitel segítségével akár 90 négyzetméteres lakás is vásárolható egyes településeken Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Budapesten stagnált a kereslet, a vizsgált vidéki városokban átlagosan öt százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránt – olvasható az Ingatlan.com és a Money.hu közös elemzésében.

– A vidéki lakáspiac évek óta egyre élénkebb, most pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése adott újabb lökést a keresletnek. A legtöbb nagyvárosban a júniusi visszaesést és kivárást júliusban felváltotta az érdeklődés növekedése – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A kutatásból kiderül, hogy a lakások iránti kereslet a szóban forgó időszakban Tatabányán 36 százalékkal, Dunaújvárosban 30, Békéscsabán pedig 21 százalékkal nőtt. A vizsgált vidéki települések többségében élénkült az érdeklődés, és csak néhány városban – például Nyíregyházán, Szolnokon és Szekszárdon – mutattak ki csökkenést.

A gyermekes családoknak járó államilag támogatott hitel segítségével akár 90 négyzetméteres lakás is vásárolható egyes településeken
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy a különböző városokban július 1-jétől a kétgyermekes családoknak járó tízmillió forintos államilag támogatott lakáshitel és a gyermekek után járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás összege hány négyzetméterre elég. Az Ingatlan.com kínálati adatai szerint a 11,43 millióból Salgótarjánban több mint 90 négyzetméter jön ki, Hódmezővásárhelyen ez az összeg közel 50 négyzetméterre, Békéscsabán pedig 48 négyzetméterre elég. Még az országon belül legdrágábbnak számító Budapesten is 16 négyzetméterrel, vagyis egy szobával nagyobb lakáshoz juthatnak az érintettek.

– A használt lakásra is felvehető tíz- és tizenötmillió forintos államilag támogatott lakáshitel kedvező konstrukció, a kamata ugyanis maximum fixen évi három százalék lehet – emelte ki Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője.

– A kedvezményes hitel azért is népszerű lehet, mert már eddig is minden második lakást hitelre vásároltak a vevők. Sok feltételnek kell megfelelni, és a bankok eljárásrendje is eltérő lehet, ezért az igénylőknek érdemes szakértőhöz fordul­niuk, aki minden részlettel tisztában van – tette hozzá.

A Money.hu szakértője hangsúlyozta azt is, hogy bár kétségtelenül kedvező az államilag támogatott lakáshitel, de csak azok vegyék fel, akik hosszú távon is vállalni tudják a törlesztést, amelynek összege egyébként nem változik. Fontos továbbá, hogy a kétgyermekesek számára tízmillió, a háromgyermekeseknek pedig tizenötmillió forint a hitelösszeg maximuma. Akinek nincs szüksége ennyi pénzre, az kisebb összeget is igényelhet.

Az Eurostat pedig azt közölte tegnap, hogy a 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben – 11,3 százalékkal – a lakásárak ja­nuár–márciusban, majd Csehország következik 9,4 százalékkal. A harmadik helyezett Portugáliában 9,2 százalékkal drágultak a lakások. Csak egy országban csökkentek az árak: Olaszországban 0,8 százalékkal értek kevesebbet a lakások.

Babaváró támogatás: ezerhez közelít a kérelmek száma

A Magyar Államkincstár már majdnem ezer, a bankok által továbbított babaváró támogatás iránti kérelmet rögzített július elseje óta – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a távirati irodának. Novák Katalin jelezte, hogy a bankok már több mint kétszáz szerződést meg is kötöttek, a szabadon felhasználható, kölcsönként induló támogatást igénylők 88 százaléka pedig a maximális tízmillió forintot kéri. Az összeget jellemzően otthonteremtésre, házfelújításra, autóvásárlásra fordítják, de van, aki vállalkozást indít belőle. Az igénylők között többen vannak, akik ikreket várnak, sőt egy családban hármas ikrek születnek majd, valamint külföldről Magyarországra visszaköltözők is élnek a lehetőséggel – számolt be róla az államtitkár. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a támogatás igénybevételéhez a házaspár egyik tagjának legalább hároméves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelybe a külföldön szerzett jogviszony is beszámítható. Szintén töretlen az érdeklődés a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása iránt, a múlt hétfői indulás óta már majdnem négyezer kérelem érkezett be, majdnem a fele elektronikus úton.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.