Marad a védővám a kínai napelemeken

Az európai gyártók védelmére alkalmazza a sarcot az unió a kínai gyártók állami támogatására hivatkozva.

2020. 08. 12. 20:12
Man works on solar panels at a solar power plant of China Huaneng Group in Huaiyin
A man works on solar panels at a solar power plant of China Huaneng Group in Huaiyin, Jiangsu province, China June 13, 2018. REUTERS/Stringer ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT. - RC135BDD6120 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenntartja a Kínában gyártott napelemüvegekre kirótt, az európai gyártók védelmére hozott védővámokat az Európai Unió – döntött nemrégiben az Európai Bizottság azt követően, hogy felülvizsgálta a 2014 májusától alkalmazott sarcot. A vámok mértéke 3,2 és 17,1 százalék között mozog, felülvizsgálatukat a bizottság még 2019 májusában kezdeményezte. Az elemzés tárgya a 2018-as év volt, a kérdés pedig az, hogy a kínai gyártók tevékenysége okozott-e kárt az európai napelemágazatnak, pontosabban két német gyártónak, amelyek az itteni előállítás több mint nyolcvan százalékát fedik le. A Saint-Gobain Glassolutions Isolierglass-Center és a GMB Glasmanufaktur Brandenburg abban az évben összesen mintegy 12 millió négyzetméter üveget gyártott le napelemekhez.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az iparág kínai szereplői állami támogatáshoz jutnak, és valószínűleg a jövőben is fennáll a szubvenció, emiatt az uniós gyártók súlyos piaci hátrányba kerülnének a védővámok kivezetése esetén. A kínai kormány a vizsgálat elején, a konzultációs folyamatban még részt vett, később azonban felfüggesztette az együttműködést.

Időközben viszont számos európai gyártó jelezte, hogy ellenzi a vámok fenntartását. Az Európai Napelemgyártók Szövetsége (European Solar Manufacturing Council, ESMC) állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy az importált napelemüvegre kivetett vámok azért okoznak nehézséget az uniós napelemgyártóknak, mert a sarc növeli az üveget érintő költségeiket, ám az unióba importált teljes modulokra nem terjednek ki a tarifák, akkor sem, ha kínai üveggel készültek. A bizottság ellenben azt állapította meg, hogy nem tekinthető aránytalannak a vámok európai napelemmodul-gyártókra gyakorolt hatása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.