Megjelent a Nyugat-balkáni Zöld Központ első támogatási felhívása

Megjelent a magyar technológiaexport támogatására létrejött Nyugat-balkáni Zöld Központ első pályázati felhívása, így bővül a magyar részvétel a nemzetközi klímavédelemben – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Forrás: MTI2020. 02. 13. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botos Barbara sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csütörtökön megjelent felhívás az Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Koszovóba, Észak-Macedóniába, Montenegróba és Szerbiába irányuló projekteket támogatja.

A magyar technológiaexport a megújuló energia, a vízgazdálkodás és a szennyvíztisztítás, a hulladékkezelés, az erdőgazdálkodás, a városi környezet fejlesztésében segítheti az érintett államokat – tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország a nyugat-balkáni zöld projektekkel párhuzamosan továbbra is teljesíti nemzetközi kötelezettségeit.

A kormány már 2015-ben egymilliárd forintot ajánlott fel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye alatt működő Zöld Klíma Alap számára, az uniós tagállamok közül elsőként foglalta törvénybe a 2016-os párizsi klímaegyezményt, tavaly csatlakozott az EU 2050-ig szóló klímasemlegességi céljaihoz, idén pedig éghajlatvédelmi cselekvési tervet, energetikai és klímastratégiát fogadott el – mondta.

Botos Barbara közölte, hogy a Nyugat-balkáni Zöld Központ ősszel újabb pályázati kiírást tesz majd közzé.

A Nyugat-balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a térségbe irányuló fejlesztéseket elsősorban az ottani környezetszennyezéssel, valamint a klímaváltozással indokolta.

Örlős László kifejtette, hogy a nyugat-balkáni államok energiatermelése több mint 60 százalékban fosszilis energiahordozókra épül, hőerőműveik ugyanakkor a legszennyezőbbek Európában.

A térségben egyre jelentősebb a nyugati kezdeményezések és fejlesztési források szerepe, de az uniós csatlakozási folyamattal párhuzamosan a magyar vállalatok is jelentős szerephez juthatnak a Balkánra irányuló technológia- és tudásátadásban – mondta.

Örlős László hangsúlyozta, hogy a magyar támogatás a kutatások, állapotfelmérések és cselekvési tervek mellett kapacitásfejlesztő tevékenységeket, képzéseket, újabb projektek előkészítését is segíti, és számottevő gazdasági hatásokat eredményezhet.

A Nyugat-balkáni Zöld Központot az ITM hozta létre – olvasható a csütörtökön megjelent pályázati felhívásban. A pályázat wbgc.hu honlapon érhető el. A 400 millió forintos keretösszeget költségvetési forrásból fedezik.

A kiírásra Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok, felsőoktatási intézmények, szakmai egyesületek jelentkezhetnek március 27-éig. A pályázók 15 millió és 50 millió forint közötti összeget kaphatnak, a projekt összegének legalább 15 százalékát kell önerőből fedezniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.