Megvan az első, csak civil utasokat szállító űrhajó személyzete

Ugyan az űrjármű még nem működik hibátlanul, de már kiválasztották, ki utazhat a SpaceX járművével. A négy utas között az utat részben finanszírozó milliárdos is ott lesz, az út a tervek szerint háromnapos lesz.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 01. 7:45
null
(FILES) In this file photo screengrab made from SpaceX's live webcast shows the Starship SN10 prototype during the second attmpted test flight of the day at SpaceX's South Texas test facility near Boca Chica Village in Brownsville, Texas, March 3, 2021. - SpaceX chief Elon Musk confirmed on Twitter March 30, 2021 that the latest prototype of the company's Starship rocket series had crashed. "At least the crater is in the right place!" he joked. "Something significant happened shortly after landing burn start. Should know what it was once we can examine the bits later today," he added. (Photo by - / SPACEX / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /SPACEX " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: - Forrás: AFP PHOTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX cégek fő tulajdonosa nagyon készül az első olyan űrutazásra, amelyet a SpaceX földre visszatérő űrjárműve bonyolít, és utasai civilek. Azért nem akárkik mennek: tudományos szempontok számítottak a kiválasztásnál, hogy az út során szerzett tapasztalatokat minél inkább hasznosíthassák. Az egyik utas ugyanakkor egy milliárdos vállalkozó, Jared Isaacman, de ő érthető, hogy utazik, mivel Elon Musk mellett ő is beszáll az út finanszírozásába, nem kis összeggel.

Az utazást legkorábban szeptember 15-re tervezik, persze ha nem áll minden készen addigra, akkor lehetnek halasztások, hisz még nincs is teljesen kész maga az űrhajó, a SpaceX Crew Dragon. Az utasok és a SpaceX befektetői ugyanakkor nem aggódnak, és meg sem fordul a fejükben, hogy ne lenne viszonylag rövid időn belül lebonyolítható az utazás, mivel Elon Musk cége már megalkotta, amit másnak előtte még nem sikerült: az űrjárművet felbocsátó rakéták földre való visszatérését és újbóli felhasználását. Ráadásul ilyen módon már embert is küldött a Nemzetközi Űrállomásra, és ezzel nyolc év után először indult ember az űrbe az Egyesült Államok területéről.

A SpaceX rakétájának próbaindítása
Fotó: AFP

A tervezett út háromnapos lenne, ezúttal az egész jármű visszatérne, a személyzetnek nem ejtőernyővel kellene a tengerbe pottyannia, ahogy ez az előző utaknál történt. A korábbi, amerikai állami űrsiklóprogramon belül felbocsátott járművek visszatértek, de a meghajtórakétáik egyszer használatosak voltak, és a programot leállították, miután két ilyen jármű is felrobbant az utasok halálát okozva.

Elon Musk már régóta tervezi, hogy az űrutazást egyszerűbbé teszi, a Hold meglátogatását is már célul tűzte ki, Isaacman pedig azt szeretné az úttal bizonyítani, hogy

az űrrepülés valamilyen szinten bárkinek, legalábbis az egészséges embereknek elvileg elérhető lesz.

Most azért még komoly kiképzésen, tréningen fognak átesni az űrhajósok, hisz a hatalmas gyorsulás, majd a súlytalanság komoly megterhelést jelent, és meg is kell tanulni, hogyan lehet a súlytalanság állapotában elvégezni a napi rutint, nem beszélve a tudományos feladatokról.

A SpaceX mellett Richard Branson vállalata, a Virgin Galactic is tervezi, hogy civil utasokkal indít űrjárművet, igaz, hogy az csak a világűr határát súrolná, és csak néhány óráig tartana.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.