Messze jár a magyarországi ipar az áprilisi mélyponttól

A tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett az ipari termelés, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.

Magyar Nemzet
2021. 04. 08. 9:19
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban az ipari termelés volumene 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,9 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása nőtt, ugyanakkor a legjelentősebb súlyú járműgyártás nagyobb, az élelmiszerek, italok és a dohánytermékek gyártása kisebb mértékben csökkent. A termelés az év első két hónapjában 2,3 százalékkal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.

– Februárban az ipari termelés volumene kismértékben meghaladta az egy évvel korábbit, ami, figyelembe véve a járműgyártást sújtó chiphiányt, kedvező adatnak tekinthető – nyilatkozta Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágnak vezetője jelezte: a járműgyártás teljesítményét a chiphiány ebben a hónapban még visszahúzta, remélhetőleg ez a hatás a következő hónapokban már nem jelenik meg, sőt az elmaradt termelés egy részét is pótolják. Szintén a kilábalásra utaló jel, hogy az ipar ágazatainak többsége növelni tudta éves alapon a termelését.

– A következő hónapokban az alacsony bázis miatt az ipar jelentős bővülést érhet el, ennek pontos mértékét azonban meghatározza a külső kereslet alakulása, azaz hogy a világszerte súlyos vírushelyzet mennyire fogja vissza a keresletet. Hosszabb távon a beruházások magas volumene segítheti az ipari termelés növekedését – tette hozzá.

– A Gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedéseinek köszönhetően az ipari termelés már februárban növekedésnek indult. A kormány a járvány harmadik hullámában is kiemelten fontosnak tartja a vállalkozások megerősítését, bértámogatásokkal és beruházásösztönző támogatásokkal segíti őket. Így például egy új programban a falun működő kis cégek 25 milliárd forintra pályázhatnak majd, ami megkönnyíti a járvány okozta válság utáni újraindulást – mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Emlékeztetett: ágazati bértámogatást eddig több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek, a megítélt támogatások 99 százaléka – mintegy 62 milliárd forint – már meg is érkezett a vállalkozások számláira és ezt a segítséget az áprilisi bérekhez is biztosítja a kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.