Modernizálódnak a zalai energiahálózatok

A fejlesztésekkel megelőzhetők a meghibásodások és könnyedén teljesíthetők majd az új és a jövőbeni energiaigények.

Magyar Nemzet
2021. 07. 21. 18:09
null
20200929 Túrkeve Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap Három és fél kilométer hosszan viszik a meglévű villamos légvezetéket az E.ON madárvédelmi programjának keretében Túrkeve határában. Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz millió forintot fordít Zala megye és Zalaegerszeg áram- és gázhálózatának fejlesztésére az idén az E.On Hungária-csoport. Az energiavállalat közölte: egyebek mellett gáz- és villamosvezetékeket cserél és újakat épít saját forrásból. A fejlesztésekkel megelőzhetők a meghibásodások és könnyedén teljesíthetők majd az új és a jövőbeni energiaigények.

Az energiavállalat az idei gáz- és áramhálózati fejlesztésekkel együtt 2015 óta összesen 3,1 milliárd forintot fordított a megyei jogú város energiahálózatának korszerűsítésére.

Zala megyében is évről évre egyre több energiát használnak az ügyfelek; sokan telepítenek saját napelemes rendszert, az épülő új otthonok, épületek nyomán pedig egyre többen szeretnének a földgázhálózatra csatlakozni.

Az áramhálózat négy és fél kilométer vezetékkel és tizenhat új transzformátorállomással bővül az idén
Fotó: Mészáros János/Új Néplap

Az E.On a megyeszékhelyen 675 kilométer hosszú áram- és közel nyolcszáz kilométer gázhálózati vezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik. Az idei fejlesztések egyrészt a gázelosztó vezetékek és nyomásszabályzó állomások rekonstrukcióját, illetve új gázvezetékek építését jelentik. Összesen több mint három kilométer gázelosztó vezetéket cserél le a társaság Zalaegerszegen, 345 millió forint értékben.

A munkák befejezése után nemcsak új aszfaltburkolat, térkő és járda, hanem több helyen az úttest és a járda között füvesített, fásított terület, úgynevezett zöldsáv fogadja majd a zalaegerszegieket. Az új gázvezetékek építésének összértéke 55 millió forint. Ezzel a vállalat gázhálózati beruházásai Zalaegerszegen az elmúlt öt évben, beleértve a 2021-es évet is, elérik a kétmilliárd forintot.

Az áramhálózat 4,5 kilométer vezetékkel és 16 új transzformátorállomással bővül a városban idén. A lakosságot ellátó energiahálózati munkák mellett kiemelt fontosságú az ipari park és a harckocsigyár fejlesztése is. Az áramhálózati beruházások 362 millió forintba kerülnek. Az elmúlt öt évben az E.On összesen 1,1 milliárd forintot költött az áramhálózat korszerűsítésére a városban.

A társaság a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az üzemszünettel járó beruházások előtt minden érintett ügyfelet időben tájékoztat. A kivitelezéssel járó esetleges átmeneti kellemetlenségek miatt kérik ügyfeleik és az érintett lakosság megértését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.