Harci járműveknek épült tesztpálya Zalában

Elkészült a ZalaZone Járműipari tesztpálya legújabb létesítménye, a katonai off-road pálya első üteme. A programon Palkovics László és Benkő Tibor is köszöntötte a megjelenteket.

Forrás: Zaol.hu2021. 07. 15. 20:42
null
A LEOPARD 2A4HU harckocsi a bemutatón. Fotó: Katona Tibor Forrás: Zaol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter a beruházás kapcsán emlékeztetett a gyorsaságra, mivel tavaly júniusban beszélgetett a német Rheinmetall vezetőjével, szeptemberben pedig már lerakták a Lynx harcjármű gyártó üzem alapkövét. A bokrétaünnep várhatóan szeptemberben lesz, a gyártás pedig 2023-ban indulhat – számolt be róla a Zaol.hu hírportál.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter rámutatott, hogy nem szabad elveszíteni azt a tudást, amire a magyarok képesek.

– Egy olyan ország, amely a saját nemzeti identitását nem képes kezelni és kiszolgáltatott helyzetben akarja életét élni, azok rosszul döntenek

– hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: a nemzet és az állampolgárok érdeke azt követeli tőlünk, hogy tegyünk ezért az országért.

A programon a két miniszter mellett Marco van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. ügyvezető köszöntötte a megjelenteket. A háttérben egy Leopard 2A4HU harckocsi, egy Gidrán páncélozott támogató jármű és egy BTR-80-as PSZH.
Fotó: Katona Tibor / Zaol.hu

A miniszter emlékeztetett, hogy a világban gyorsan változik a biztonságpolitikai helyzet, újabb kihívások, kockázatok jelennek meg, amihez pedig kiváló korszerű, modern technikai eszközök szükségesek.

– De ez nem elég, mert az eszközökön kívül a hazájuk mellett elkötelezett, lojális katonák ugyanúgy fontosak. 2017-ben elindítottunk egy honvédelmi fejlesztési programot, de már 2032-re tekintünk, tehát megvan az az előrelátás, ami ezt a nemzeti érdeket képes majd szolgálni

– tette hozzá.

A honvédelmi miniszter kiemelte: olyan hadiipart kell építeni, amit nemcsak Magyarország használ. Ehhez pedig elengedhetetlen a kutatás, a fejlesztés, az innováció, az oktatás és a kiképzés. A most elkészült off-road pályán nemsokára a Lynx harcjárműveket tesztelhetik. Emellett kiemelt jelentőségű, hogy a tesztpályán az azokat vezető személyek gyakorlati képzése is megvalósul.

BTR-80-as páncélozott szállító harcjármű a bemutatón
Fotó: Katona Tibor / Zaol.hu

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról számolt be, hogy az autóipari tesztpálya jelenleg kilencvenszázalékos készültségben van, s jól halad a 25 ezer négyzetméteres Rheinmetall-csarnok építkezése is.

A jelenleg elkészült és átadott beruházással három elem készült el a pályán: egy kavicsos ágyon fekvő kezelhetőségi pálya, egy harmincszázalékos emelkedő és vizes bukkanóval tarkított pályaelem.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere úgy fogalmazott, hogy a német cég és a magyar kormány közös beruházása jelentős kutatás- és gazdaságfejlesztési lehetőséget jelent a régió számára és reméli, hogy az elkövetkező években további álmok, nagyszabású elképzelések válhatnak valóra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.