Módosított üzemanyaggal indult újra a paksi 3-as blokk

Jelentősebb befektetés nélkül javulnak a blokk üzemeltetésének műszaki és gazdasági mutatói.

2020. 12. 15. 6:30
null
Fűtőelemek Pakson. Közel az újrahasznosításuk lehetősége Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjának éves, tervezett főjavítása, az egy hónapig tartó karbantartás után az üzemelés hatékonyságát növelő új típusú, módosított üzemanyag-kazettákkal indult újra az egység. Az üzemanyag cseréje során 18 új kazettát helyeztek be a reaktor aktív zónájába, a későbbiekben pedig mind a négy blokkon fokozatosan a módosított üzemanyag-kazettákra cserélik az eddig használt típust – tájékoztatta lapunkat a TVEL, a Roszatom konszern nukleáris üzemanyaggyártó vállalata. A zónaátrakások során az új típusú üzemanyag-kazetták részaránya fokozatosan növekszik majd.

A blokk aktív zónája. A következő főjavításig biztosan zárva marad
Fotó: Kurucz Árpád

A módosított üzemanyag kifejlesztése, amelyet a TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. között létrejött szerződés alapján hajtottak végre, 2020-ban fejeződött be. Az új típusú üzemanyag-kazetták lehetővé teszik a hűtőközegként és moderátorként szolgáló víz, valamint az urántöltet arányának optimalizálását a reaktor aktív zónájában.

Ez hatékonyabbá teszi az üzemanyag hasznosulását, javítja a blokk üzemeltetésének műszaki és gazdasági mutatóit, jelentősebb befektetés nélkül.

Az új típusú üzemanyag-kazettákat az Elektrosztal városában lévő TVEL-gépgyárban állítják elő a Paksi Atomerőmű részére.

– A VVER–440-es reaktorokhoz (mint amilyenek a paksiak is) aktívan fejlesztünk új konstrukciókat, illetve módosított üzemanyagot. Jelenleg különböző stádiumban van a finn Loviisa, a cseh Dukovany, a szlovákiai Mohi és Bohunicei

Atomerőművek számára fejlesztett új üzemanyag bevezetése. Noha az említett atomerőművek mindegyikében VVER–440-es típusú reaktorok működnek, az új üzemanyagprojektek műszakilag és koncepciójukban is jelentősen különböznek,

miután figyelembe vesszük megrendelőink egyedi követelményeit és kéréseit – magyarázta Natalja Nyikipelova, a TVEL elnöke.

Nem érheti szennyeződés a fűtőelemeket
Fotó: Havran Zoltán

Minőségdíj a megoldásnak

A Paksi Atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve, villamos teljesítménye mintegy 2000 MW. A létesítményben négy VVER–440-es típusú reaktor termel, amelyeket 1982 és 1987 között helyeztek üzembe. Jelenleg a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER–440-es blokkokkal rendelkező atomerőműve, amely 15 hónapos üzemanyagciklus szerint működik. A Paksi Atomerőmű éves szinten mintegy 15 TWh villamos energiát termel, amely a Magyarországon előállított villamos energia fele. Az üzemanyagciklust meghosszabbító projektje 2018-ban európai Innovációs Minőségdíjat (Quality Innovation Award) nyert nagyvállalati innovációk kategóriában.

A TVEL üzemei nukleáris üzemanyaggyártással, urándúsítással, valamint az urándúsításhoz használt gázcentrifugák gyártásával foglalkoznak, illetve tudományos, kutató- és tervezői háttérintézetek is tartoznak a vállalathoz. A TVEL látja el az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal. A vállalat a világ 13 országának 73 energiatermelő atomreaktora számára állít elő üzemanyagot, valamint nyolc ország kutatóreaktorainak szállít nukleáris üzemanyagot. Emellett az orosz atommeghajtású flotta egységeit is ellátja üzemanyaggal.

A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.