Módosított üzemanyag érkezik a Paksi Atomerőműbe

Lehetővé válik a használt üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentése, ami gazdasági szempontból is előnyös.

2020. 10. 13. 13:59
null
paks Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a Paksi Atomerőmű VVER–440-es reaktorai által használt nukleáris üzemanyag új, módosított változatának fejlesztése és dokumentálása a Roszatom üzemanyaggyártó vállalatánál. A TVEL átadta a teljes dokumentációt, az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezi az új terméket. Közölték azt is, hogy a TVEL Elektrosztal városában működő gépgyárában befejezték az új, módosított üzemanyag-kazetták átvételi tesztelését.

A VVER–440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag új, módosított változata optimalizálja az urán és a víz mint moderátor arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat majd az erőmű működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire.

Fűtőelemkötegek a Paksi Atomerőműben
Fotó: Kurucz Árpád

– Azzal, hogy a Paksi Atomerőmű négy blokkjában az új, módosított üzemanyagot kezdik el alkalmazni, lehetővé válik a működtetés során használt üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentése, ez gazdasági szempontból is előnyös, hiszen megtakarítást eredményez. A Paksi Atomerőmű a magyarországi villamosenergia-termelés mintegy felét biztosítja. Nukleáris üzemanyaggyártóként fontos számunkra és szakmai büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a termékünk megbízható, magas minőségű és gazdasági szempontból vonzó – hangsúlyozta Natalja Nyikipelova, a TVEL elnöke. Felidézte: A TVEL-t és az atomerőművet többéves partneri együttműködés és sikeresen megvalósult projektek sora köti össze.

Az új üzemanyag-kazettákat komplex hidraulikai-, mechanikai, valamint rezgésállósági és tartóssági teszteknek vetették alá. A módosított üzemanyag első szállítmánya 2020-ban érkezik a Paksi Atomerőműbe. A TVEL 2017 végén írta alá az új üzemanyag kifejlesztésére vonatkozó mérnöki szolgáltatásokról szóló szerződést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.