Most sem változott a magyar alapkamat

Magyar Nemzet
2019. 09. 12. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, a jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,9 százalékon áll. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni – írja közleményében a testület.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lazító lépései és az Európai Központi Bank hasonló várható hozzáállása a magyar jegybank számára is növeli a mozgásteret, hogy kivárjon. Szerinte a forint gyengülésének mértéke sem gyakorol olyan mértékű inflációs hatást, ami szigorító lépésre kényszerítené az MNB-t.

A monetáris kondíciók normalizálása feltehetően lassú és fokozatos lesz Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint, mivel az infláció kontrollálhatónak tűnik, és a külső feltételek érdemben enyhültek. Így a monetáris tanács alapesetben az új inflációs jelentéssel egy időben dönthet esetleg a likviditásbővítő devizaswap-állományok tervezett méretéről, kamatváltozás azonban még jövőre sem várható.

A gazdaság túlfűtöttségének mérséklését nem a monetáris kondíciók szigorításától, hanem a kereslet új állampapír okozta csökkenésétől és a szigorúbb fiskális politikától várják – vélte Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a jegybank jelentése alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.