Motivációra vár a lakáspiac

Több tényező együttesen drágítja az új lakások kivitelezését, amihez csak újabb elemet jelent a jövő évtől részlegesen megszűnő kedvezményes áfakulcs. Az építőipari ágazati szakszövetség szerint újabb kormányzati ösztönzőkre lenne szükség ahhoz, hogy a lakásépítések ne essenek vissza a mélypontot jelentő szintre.

2019. 11. 18. 7:34
null
Idén 18-19 ezer otthon készülhet el, ez csak enyhe növekedés lenne az előző évhez képest Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár voltak biztató jelek erre, már az sem biztos, hogy elkészül az idén húszezer lakás – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

– Érdemben már nem bővül az új építésű lakások piaca, s ha további ösztönzők nem jelennek meg, nem is lehet erre számítani – fejtette ki a szakember, aki mindennek fő okát a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs részleges kivezetésében látja.

Az első három negyedévben 10 302 lakás készült el, s mivel az év utolsó hónapjaira időzítik az átadások nagy részét, 18-19 ezer otthon készülhet el az idén. Ez csak enyhén haladná meg a 2018-as alig 18 ezres lakásszámot. – A kormányzat eddigi intézkedései, különösen az ötszázalékos forgalmi adó kellett hozzá, hogy a mélypontot jelentő évi 7500-ról elmozduljon a lakásépítések mennyisége – fejtette ki Koji László. A szakember hozzátette, hogy újabb kormányzati lépések hiányában két év múlva ugyanerre a szintre eshet vissza az új lakások száma. Az már most látszik, hogy lelassultak az építkezések, az engedélyek és egyszerű bejelentések számának emelkedése pedig megállt.

Idén 18-19 ezer otthon készülhet el, ez csak enyhe növekedés lenne az előző évhez képest
Fotó: Havran Zoltán

Az ÉVOSZ több javaslattal is megkereste a Pénzügyminisztériumot a lakásáfa kiváltására. Mivel a 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkező lakásokra 2023 végéig érvényes a kedvezményes kulcs, az ÉVOSZ egyrészt e határidő kitolását javasolja. Ugyanakkor lehetővé kellene tenni, hogy a saját célra történő építkezésnél, vásárlásnál az 5 és a 27 százalékos forgalmi adó különbözetét vissza lehessen igényelni. Koji László szerint ezt területi korlátozás nélkül lenne érdemes bevezetni, mert most csak a kistelepüléseken lesz építésre, illetve felújításra szóló áfa-visszatérítés.

Az új lakások árának emelkedésében Koji László szerint több tényező játszik szerepet – ezekhez társul majd a megemelkedő forgalmi adó. Az egyik legfőbb gond az, hogy a kivitelező építőipar a legtöbbször nem tud közvetlenül a gyártótól vásárolni.

– Kereskedőláncok foglalják le kapacitáslekötési szerződésekkel a termékeket. Két-három kereskedői áttétel sem ritka, hogy a kivitelező hozzájusson a beépítendő anyagokhoz, szerelvényekhez. Ezt a „magyaros” helyzetet érdemes lenne alaposan kiértékelni, elemezni – mutatott rá az ÉVOSZ elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.