Nagy István: Meg kell őrizni a magyar baromfiágazat versenyképességét

Magyarországon a baromfiipar jelentősége kiemelkedő, ezért meg kell őrizni az ágazat versenyképességét – jelentette ki az agrárminiszter az Európai Baromfi Vágóhidak és Kereskedők Szövetségének Budapesten tartott éves közgyűlésén.

Forrás: MTI2019. 10. 04. 13:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István szerint a baromfiipar jövőjét a népességnövekedés miatt bővülő kereslet, a fogyasztók minőségi elvárásai, valamint az egyre magasabb környezetvédelmi és állatjóléti szempontok határozzák meg. A kormány azt szeretné, hogy csak az előírásokat ismerő és betartó, biztonságos és megfelelő minőségű élelmiszert előállító vállalkozások működjenek – mondta.

Úgy vélte, a magyar védekezési stratégiát a 2017-ben véget ért madárinfluenza-járvány tapasztalatai határozzák meg, eredményességét pedig az is igazolja, hogy 2018 óta sem a belföldi baromfiállományokban, sem a vadon élő madarakban nem mutatták ki a vírust.

A miniszter kifejtette, hogy az Európai Unió tavalyi rekordmennyiségű, 15,2 millió tonnás baromfihús-termelésének 3,5 százaléka Magyarországról származott. Véleménye szerint a bővülő kínálat és a kedvező ár növelte az európai keresletet, a termelés ennek köszönhetően nőtt 25 százalékkal 2010 óta.

A miniszter arra kérte az uniós vezetőket, hogy támogassák a baromfiágazat jelentős foglalkoztatóit, és sürgette az európai fogyasztók érdekeinek védelmét az élelmiszerbiztonság, az állatjóléti elvárások, és az antibiotikumok ellenőrzött felhasználása terén – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.