Negatívra rontotta Franciaország osztályzati kilátását a Fitch

Számítások szerint a GDP-hez mért francia államadósság-ráta az idén 115,3 százalékra emelkedik.

Magyar Nemzet
2020. 05. 16. 9:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • A Fitch szerint a francia államadósság-ráta az idén a GDP 115,3 százalékára emelkedik.
  • A hitelminősítő úgy számol, hogy a francia államháztartási hiány az idén 9,3 százalék lesz.
  • A francia hazai össztermék 2020-ban hét százalékkal zuhanhat.
  • Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Franciaország államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A lépést azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén jelentősen romlik a francia közfinanszírozási helyzet és gyengül a gazdasági aktivitás – tudósított a távirati iroda. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette Franciaország elsőrendű „AA” szuverén osztályzatát.

    A kilátás rontásához fűzött indoklásában a Fitch közölte: számításai szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért francia államadósság-ráta az idén 115,3 százalékra emelkedik a múlt év végén mért 98,4 százalékról. A cég hangsúlyozta, hogy már a tavalyi francia adósságszint is több mint a kétszerese volt az „AA” besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánszintjének, amely 38,8 százalék.

    A Fitch Ratings várakozása szerint a GDP-arányos francia államháztartási hiány a tavaly mért 3 százalékról az idén 9,3 százalékra emelkedik, magasabbra, mint 2009-ben, a globális pénzügyi válságot kísérő recesszió idején, és 2021-ben is csak 6,2 százalékig süllyed vissza. A hitelminősítő prognózisa szerint a francia hazai össztermék az idén 7 százalékkal – az euróövezet egészében várható átlagos visszaeséssel azonos mértékben – zuhan reálértéken számolva. A Fitch várakozása szerint a francia gazdaság 2021-ben 4,1 százalékkal növekszik, de a hazai össztermék reálértéke még a jövő év negyedik negyedében is hozzávetőleg 2,4 százalékkal elmarad a tavalyi negyedik negyedévben elért szinttől.

     

    A CIB Bank sem úszta meg

    Lerontotta pénteken a CIB Bank hosszú távú osztályzatát a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő lépésének közvetlen előzménye az anyabanknak, az olasz Intesa Sanpaolónak a leminősítése volt. Az Intesa osztályzatának lerontása előtt a Fitch az olasz szuverén adósság-kötelezettségek besorolásait minősítette vissza. A Fitch Ratings péntek este Londonban közölte: a CIB hosszú távú besorolását az eddigi „BBB mínusz”-ról egy fokozattal „BB plusz”-ra vette vissza. A cég ugyanilyen mértékben minősítette le az Intesa orosz leánybankja, a Banca Intesa Russia osztályzatát. A két leánybank új hosszú távú osztályzatainak kilátása stabil. A Fitch lerontotta a CIB és az orosz Intesa-érdekeltség rövid távú besorolásait is, egyaránt „F3”-ról „B”-re.

    A lépések előzményeként április 28-án az addigi „BBB”-ről egy fokozattal „BBB mínusz”-ra rontotta le a hitelminősítő Olaszország hosszú távú államadós-besorolását, elsősorban a koronavírus-járvány olasz gazdaságra gyakorolt hatása miatt. A Fitch Ratings előrejelzése szerint az olasz hazai össztermék (GDP) 8 százalékkal zuhan az idén, a GDP-arányos olasz államadósság-ráta pedig 20 százalékponttal 156 százalékra emelkedik 2020 végéig. (MTI)

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.