Nem újított, ezért lemaradt az építőipar más ágazatoktól

A szektorban jellemzően alacsony a nyereségesség, magas az üzleti kockázat és gyakran hiányos a szaktudás.

Magyar Nemzet
2020. 05. 23. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg az elmúlt 25 évben más iparágak már jelentős fejlődésen mentek keresztül, az építőiparban az új technológiák és innovációk átvétele lassan halad. A szektorban jellemen alacsony a nyereségesség, magas az üzleti kockázat, gyakran hiányos a szaktudás és ennek eredőjeként egyenetlen a teljesítmény. Mindez jelentős hatással van mind az építtetők elégedettségére, mind a szakma megítélésére – olvasható a Deloitte tanulmányában. Az elemzés szerint az építőipar az egyik legnagyobb és legfontosabb ágazat az Európai Unióban, a gazdasági teljesítmény mintegy 9 százalékát adja. Ugyanakkor továbbra is alacsony termelékenység jellemzi, elsősorban azért, mert a szektor képtelen kitörni az elavult technológiák alkalmazásának rossz gyakorlatából.

A különböző iparágak egymás után léptek be ebbe folyamatba és munkamódszereiket innovatív szervezeti struktúrákkal, új digitális technológiákkal és automatizációval alakították át. Az építőipar azonban lemaradt – mondta Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlan-tanácsadási üzletágának vezető menedzsere. Van azonban az építőiparban is néhány terület, ahol a robotika és az automatizáció már jelen van – ezek jelentős fejlődést mutatnak, és kiterjesztik az előregyártható elemek körét. A Building Information Modelling (BIM) technológiát a nagy projekteknél vagy egyes állami megrendeléseknél gyakran alkalmazzák már. A technológia része az építőelemek sorozatgyártása és a modulok 3D-nyomtatása, drónok szélesebb körű használata többek között felmérési célokra és a hálózatba kötött intelligens eszközök (IoT – dolgok internete) használata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.