Nem veszíti el tiszta adósi besorolását az, aki maradt a moratóriumban

Téves, az ügyfelek megtévesztésére alkalmas sajtóinformációkat tett helyre a jegybank.

Magyar Nemzet
2021. 01. 25. 17:24
null
A Magyar Nemzeti Bank 50 pontos javaslatcsomaggal kívánja támogatni a Kormány válságkezelő munkáját Fotó: Világgazdaság / Móric-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyfelek – egyes félreértésen alapuló, s a fogyasztók megtévesztésére is alkalmas hírekkel szemben – sem a jelenlegi, sem a jövőbeni hiteleiknél nem veszítik el „tiszta adósi” besorolásukat a bankoknál pusztán azért, mert a törlesztési moratóriumot választották. A fizetési stop ezzel szemben segítő eszköz, sokaknak mentőöv, másoknak választási lehetőség – közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyértelműen rögzítette, hogy

a hosszabb ideig (9 hónapon túl) is a moratóriumban lévő ügyfelek hitelét nem kell automatikusan átstrukturáltnak minősíteni abban az esetben, ha az ügyfélnek nincsenek, s várhatóan nem is lesznek pénzügyi nehézségei.

Ennek igazolására a bank felé elegendő például az, ha az adott lakossági ügyfél jövedelme nem csökken jelentősen, vagy ha rendszeresen befizeti a hitelszerződésében/bankszámlaszerződésében minimum vállalt összeget (a kettő közül a magasabbat), illetve az is, ha kellő megtakarítása van a további törlesztésre. E feltételek közül elég egyet teljesítenie, jelezte a jegybank.

Ha az ügyfél hitelnyújtó bankjánál vezeti bankszámláját is – mint ahogy az jellemzően történik –, akkor hitelintézete általában magától is látja mindezt,

ha pedig másutt történik a számlavezetés, bankja kérhet igazolást az aktuális jövedelmi adatokról.

Az MNB megjegyezte: a továbbiakban is készséggel nyújt információt a témában közéleti szereplőknek és a sajtó munkatársainak is. Javasolják is az előzetes konzultációt, amellyel a jövőben elkerülhető a téves vélemények megfogalmazása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.