Nemcsak nyaralót, hanem menekülési utat is keresnek sokan

A Balatonnál és a Velencei-tónál fekvő ingatlanok iránti érdeklődést a járványhelyzet is fokozta.

2020. 07. 07. 8:50
null
Most még árnyékban, de talán nem kell teljesen lemondani az idei szezonról Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemben nőtt a keresettsége a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál található nyaralóknak az elmúlt hetekben az Ingatlan.com elemzése szerint. – A nyaralók iránti kereslet jóval kisebb mértékben esett vissza a járványhelyzetben, mint a többi lakóingatlané. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta az eladó nyaralók kínálata mérséklődött, az erőteljes kereslet felszívhatja a megfelelő árazású ingatlanokat a következő egy-két hónapban – fejtette ki Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője, aki szerint a tóparti nyaralók és ingatlanok iránti fokozott keresletet magyarázhatja a járványtól, az esetleges második hullámtól való félelem. Márciusban és áprilisban sokan voltak, akik a kijárási korlátozások miatt a nagyobb városokból a nyaralójukba költöztek.

A Balaton északi partján található nyaralók iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A déli parton lévő nyaralókat idén májusban 16 százalékkal, júniusban 25 százalékkal többen vették fel a listájukra. A Zala megyei nyaralók iránt 14 és 38 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel együtt – noha az ország sok részén már árcsökkenés látható –

a tó déli partján a legtöbb településen emelkedtek az árak a járvány előtti szinthez viszonyítva. Az északi parton is hasonló a helyzet, noha Balatonfüreden minimálisan csökkentek az árak, ám ott így is 662 ezer forint az ingatlanok átlagos négyzetméterára.

A Velencei-tó két legkedveltebb településén már nemcsak a nyaralóvásárlók vannak jelen, hanem azok is, akik a főváros közelsége miatt költöznének állandó jelleggel a tó partjára. Noha Gárdonyban az átlagos négyzetméterár négy százalékkal csökkent, Velencén 11 százalékkal, 562 ezer forintra nőttek az árak.

Hosszabb távon a Balaton partján a legdrágább települések felől az olcsóbb helyek felé fordulhatnak a vásárlók, a Velencei-tónál az északi oldalon lévő sukorói és pákozdi ingatlanok iránt fokozódhat az érdeklődés, ha leszűkül a gárdonyi és velencei kínálat.

A Tisza-tónál szinte valamennyi településen emelkedhetnek az árak a következő időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.