Nincs komolyabb gond a forinttal

Horváth Éva
2020. 01. 21. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint árfolyamának év eleje tartó mélyrepülésével tegnap, a nap első felében, karnyújtásnyi távolságra került a történelmi mélypont: 337 forint felett is járt az euró jegyzése. Délután aztán történt valami, és komoly erősödésbe kezdett a magyar deviza, a délután második felében már csak 334,5 forintot kértek a közös uniós deviza egy egységéért. Több bank véleménye szerint a hazai fizetőeszköz erősödése mögött az állhatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem fogadott el ajánlatot a tegnapi devizaswap-tenderen. Ennek következtében 38 milliárd forinttal csökkent az állomány nagysága.

– Ez nem jelentős összeg ugyan, de mindenképpen jelzésértékű. Az MNB ezzel a döntésével burkoltan arra utalt, ha szükséges, hajlandó beavatkozni a forint védelmében – mutatott rá érdeklődésünkre a Takarékbank vezető elemezője. Suppan Gergely leszögezte: semmilyen fundamentális oka nincs annak, hogy a magyar deviza árfolyama olyan mélységekben járjon, amilyenekben az elmúlt időszakban. (Idén év eleje óta a hazai deviza árfolyama 1,4, tavaly januárhoz képest öt százalékot gyengült.) A szakember a forint gyengülésének okát egyértel­műen a tartósan alacsony hazai kamatkörnyezetben látja. Míg korábban sokan svájci frankban vették fel a kölcsönöket, amelyekből aztán a befektetéseiket finanszírozták, most a nagyon alacsony kamatszint miatt a forint lett a finanszírozó deviza.

Ameddig a carry trade ügyletek (amelyek lényege, hogy alacsony kamat mellett veszünk fel hitelt, és az összeget egy magasabb hozamú befektetésbe tesszük) úgy virágoznak, mint manapság, nincs baj. De az ország megítélése is jó, a jelenlegi országkockázati felár 60 pont alatt van, a gyenge forint pedig az exportőrök számára kifejezetten jó – véli az elemző.

Suppan Gergely azonban nem bocsátkozott a forintárfolyam hosszabb távú alakulásának megbecsülésére. Mint fogalmazott, a hazai deviza erősödhet is, gyengülhet is a későbbiekben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy véleménye szerint sok ország, még a legnagyobbak is, valójában örülnének, ha gyengülne a nemzeti fizetőeszköz. Azzal ugyanis jelentősen javíthatnának a versenyfeltételeiken, felduzzadhatna az exportkitettségük.

Ugyanakkor azt is azonnal megjegyezte a szakember, hogy komoly negatív következményei lennének a világgazdaságra nézve, ha globális devizaleértékelési hullám törne ki.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője lapunk megkeresésére elmondta: a forint árfolyama 2020 folyamán tartósan 330 forintos eurószint fölött maradhat, sőt a második félévben akár felkúszhat 340 forint fölé is. Ennek okát Török Zoltán is elsősorban a hazai kamatkörnyezetben látja. A Raiffeisen Bank előrejelzésében az első fél évre 334, a másodikra 338 forintos átlagos euró-devizaárfolyammal számol.

Az Equilor elemzői szerint az euró-forint árfolyam tartósan a 330-340-es sávban mozoghat, és nem lehet kizárni, hogy hosszabb-rövidebb időre a 340-es szint fölé is felugrik a jegyzés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.