Nincs pánik és felhalmozás: változatlan a Tesco vásárlási rendje

Miután nemrég hálózatszinten korlátozta egyes alapvető árucikkek vásárlási mennyiségét a Tesco brit leányvállalata, az internetes hírekben itthon is megjelent, hogy a magyar piacon ugyancsak életbe léptették a tavaszi pánikvásárlások idején egyszer már elrendelt, átmeneti szigorításokat. Ez azonban nem igaz, mivel a megreformált vásárlási szabályokat utóbb sem vonta vissza a vállalat, azok a Tesco weboldalán hónapok óta változatlanul szerepelnek. Nem indokolt a módosítás, mivel a magyar piacon továbbra is kiegyensúlyozott a fogyasztói hangulat – közölte lapunkkal a Tesco.

2020. 09. 27. 12:59
null
Az áruházlánc győri irodaközpontjában a tárgyaló felek egyelőre nem enyhítenek álláspontjukon Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon nem történt változás a Tesco áruházak működésében, vagy az online élelmiszerrendelés, a kosárba rakható mennyiségek, a házhoz szállítás feltételeiben.

A második járványhullám eddigi kereskedelmi tapasztalatai nem indokolnak különleges intézkedéseket

– közölte a Magyar Nemzettel vasárnap a Tesco Globál Áruházak Zrt.

A hipermarketlánc annak kapcsán jelzett, hogy a hazai sajtóban a Sky News híradása kapcsán megjelent: bizonyos termékekre mennyiségi limitet vezet be a Tesco az Egyesült Királyságban lévő üzleteiben, mivel készülnek az újabb pánikvásárlási hullámra a lakosság részéről, amelynek a brit piacon mutatkoznak a jelei. A tudósítás szerint a második járványhullám mostani szakaszában olyan árucikkekből nem lehet korlátlan mennyiséget vásárolni az angliai Tesco-egységekben, mint a liszt, a tésztafélék, a vécépapír vagy a fertőtlenítő törlőkendők.

Csak a maszkviselés hiánya lehet a vásárlás akadálya, egyébként minden termékkörben bőséges, megszokott a választék Fotó: Magyar Nemzet

Ezekből a termékekből a koronavírus-járvány első felbukkanása után készlethiány alakult ki a boltokban – emlékeztetett több magyarországi hírportál, amelyek közül a Napi.hu szombaton félreérthető tájékoztatást tett közzé, amit vasárnap frissítéssel korrigáltak, miután lapunk érdeklődött az áruházláncnál.

Szombaton még azt írták: a második hullámban a magyarországi Tesco is a korábbi vásárlási korlátozások bevezetésével reagált, azonban kérdésünkre a Tescónál kiderült, hogy az aktuális vásárlási feltételrendszer nem új keletű döntés eredménye.

Az áruházlánc weboldalán is olvasható szabályokat még márciusban, a koronavírus első berobbanása utáni váratlan felfutásra válaszul szigorították. Miután visszarendeződött a fogyasztás a megszokott szintre, a hiánytalan ellátottság érdekében tavasszal racionalizált korlátozásokat utóbb viszont nem módosították vissza, hanem azóta is érvényben vannak – hangsúlyozta a vállalat.

A Covid berobbanása előtt a kötelező arc- és szájelfedő viselet, illetve a váratlan tömeges kereslet sem bonyolította az áruházak mindennapjait Fotó: Bach Máté

A szeptemberre érkezett járványban tehát továbbra sincs olyan helyzet az áruházi fogyasztásban, amely az országban legtöbb egységgel rendelkező piaci szereplőnél soron kívüli korlátozásra adna okot.

Úgy tudjuk, jelenleg egyetlen termékkörben sincs napirenden mennyiségi vagy más, beszerzésre vonatkozó korlátozás a hazai kereskedelmi szereplőknél.

– A maszkviselési kötelezettségen kívül semmi nem befolyásolja a megszokott vásárlási rendet Magyarországon.

A vásárlók a mostani járványban már megfontoltabban intézik a vásárlásaikat, mivel korábban megtapasztalhatták a biztonságos és zavartalan áruellátottságot a boltokban, a kijárási korlátozások idején, vagy a szokatlan helyzetekben is

– hangsúlyozta a Tesco.

Egyszer volt pánikhangulat

Emlékezetes: az év eleji Covid-betörés hatására példátlanul felfokozott vásárlási láz néhány tartós élelmiszer vagy fertőtlenítőszer esetén nagy kihívás elé állította a kiskereskedelmet: a közösségi médiában tetten ért torzításokkal országosra pumpált pánikjelenségek a helyenként gyorsan üresedő polcokon kívül nem okoztak tartós fennakadást a lakosság ellátásában.

A kereskedelem hagyományos szereplői az internetes értékesítéssel kiegészítve a hazai piacon mindvégig állták a külföldi példákban látott, szélsőséges áruházi jelenetekre itthon is megbillent fogyasztási rohamokat, amely már áprilisra lecsitult.

Nem kell idősávhoz igazodni, és maradtak az eddigi nyitási, zárási időpontok a kereskedelemben Fotó: Bujdos Tibor Észak-Magyarország

Húsvétra visszarendeződött a főleg a fővárosban megbolygatott szokásos kínálat: élelmiszerhiány eleve nem lépett fel, és például a maszkokból, fertőtlenítőszerekből rövidesen feltöltődtek az elapadt készletek. Ezen termékek, illetve az alapvető cikkek széles választékban zavartalanul elérhetők az üzletekben, amelyek nyitvatartását és szokásos működését szeptemberben nem érinti járványügyi intézkedés.

A pánikvásárlást néhány alapanyagnál indokolatlan áremelésre használták, mivel megugrott a kereslet: sokan többszörös mennyiségekkel tömték tele otthon a fagyasztóládát Fotó: MTI/Varga György

– Az Egyesült Királyságban a múlt héten újabb járványügyi intézkedésként elrendelték a vendéglátóhelyek bezárását este 10 órától másnap hajnali 5 óráig, ahol a pultoknál már nem, csak az asztalnál van kiszolgálás. Tiltakozás is volt a korlátozások miatt, míg a múlt héten egy másik ottani áruházlánc, a Morrisons már jelezte, hogy sokan indokolatlanul nagy tételben vásárolnak bizonyos élelmiszereket és háztartási cikkeket. Pénteken a brit Tesco szóvivője pedig arról beszélt, hogy jól állnak a raktárkészleteik, de kérik a vevőket, hogy csak annyi terméket vásároljanak, mint ahogy normál esetben tennék – idézte fel a magyarországi leánycég, amely

a magyar lakosság felé nem tartja indokoltnak hasonló felhívás közzétételét.

Nincsenek kibillenve a vásárlók, mert bíznak az ellátási rendszerben

– A járvány első hullámában észlelhették a vásárlók, hogy több áruházlánc is korlátozta az egy vásárló részére kiszolgálható mennyiségeket, a vásárlások menetét. Ennek az volt az oka, hogy a boltok el kívánták kerülni, hogy egy-egy vevő akkora mennyiségeket halmozzon fel, hogy a rövid időn belül soron következő többieket már ne tudják kiszolgálni az adott boltban. Ugyan a kereskedőknek sokkal egyszerűbb, ha egyszerre megszabadulhatnak nagyobb mennyiségű árutól, ezzel szemben az időben bevezetett, fékező hatású korlátozásokkal éppen azt segítették elő, hogy a fogyasztók minél szélesebb köre továbbra is gyorsan juthasson hozzá a keresett áruhoz – idézte fel a pánikvásárlások körülményeit a Tesco kapcsán fölmerült híresztelésekre Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: ezekre szabályozásokra semmilyen jogszabály nem kötelezte a boltokat, ezek a közösség érdekében tett intézkedések voltak a leginkább kiélezett helyzetekben.

Megjegyezte: az most is látszik a forgalomból, hogy például a személyes higiéniához szükséges kézmosó és tisztálkodó szerekből szeptember során érezhetően megemelkedett az értékesített mennyiség, ami arra utal, hogy az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőző védekezésre. Ám a mostani élénkülés ebben a termékkörben meg sem közelíti a tavaszi, szélsőséges állapotokat, ráadásul a második hullám jelenlegi, felfutó szakaszában természetes hatás ez a bővülés.

– A kereskedők megfelelő készletekkel rendelkeznek – szögezte le a főtitkár. Mint mondta, az élelmiszerfélék terén most eleve nincs nyoma felvásárlásoknak, ami ugyancsak nem meglepő, hiszen jelenleg nincs rá piaci indok, vagyis a kereskedők nem tapasztalnak az általános alapellátással, az árubeszerzésekkel, a készletgazdálkodással vagy éppen a logisztikával kapcsolatos, kibillent fogyasztói hangulatra utaló jeleket – húzta alá Vámos György.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.