Ötvenhatmillió forint egy panellakásért

Számtalan rekord született tavaly az ingatlanpiacon. Ezúttal az Otthon Centrum (OC) gyűjtötte össze a legérdekesebb üzleti eseteket.

Magyar Nemzet
2020. 01. 15. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest VIII. kerületében lévő, mindössze hat négyzetméteres ingatlanért 6,8 millió forintot fizetett a vásárló. Ez volt az előző év legkisebb alapterületű értékesített lakása az OC praxisában. A galériás ingatlan egy 1920-ban épült társasház földszintjén található, és négyzetméterenként egymillió forintnál is drágábban kelt el, ami azt mutatja, hogy a belváros közelsége továbbra is az egyik legjelentősebb árfelhajtó erő a vásárláskor.

A legnagyobb alapterületű ingatlant Baranya megyében, egy Pécs közeli településen értékesítette az Otthon Centrum. A 700 négyzetmétert meghaladó kúriáért mindössze 23,9 millió forintot fizettek, vagyis az ingatlan négyzetméterenként nagyjából 33 ezer forintot ért a vevőnek. Az árat nagyban befolyásolta, hogy az apró zsákfalut csak egy keskeny, rossz minőségű úton lehet megközelíteni.

Az elmúlt évben a használt kertesházak piacán egy Art Deco stílusban, 2001-ben épült rózsadombi családi ház kelt el a legdrágábban. A kiváló állapotú, garázzsal, úszómedencével, tárolóval felszerelt II. kerületi ingatlan értékét növelte a hozzá tartozó 1300 négyzetméteres, gyönyörű kert is.

– Az 550 négyzetméteres házért 750 millió forintot fizettek, míg a használt lakások piacán egy belvárosi ingatlan az árrekorder. A lakás vevője 238 millió forintot fizetett azért, hogy az V. kerületi, 1990-ban épült, azóta teljeskörűen felújított 101 négyzetméteres lakásban élhessen – összegezte a 2019-es adatokat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. – Az ingatlan árát nagymértékben meghatározta az, hogy kiváló helyen, a Szent István-Bazilika szomszédságában, egy csendes utcában található – tette hozzá.

A panellakások felfutását mutatja egy XIII. kerületi ingatlan ára, a Vizafogó városrészben 56,5 millió forintért értékesítettek egy Duna-part közelében lévő 80 négyzetméteres, erkélyes lakást. Ugyancsak a környéken kelt el a tavalyi esztendő fajlagosan legdrágább lakása. A 2007-ben épült angyalföldi ingatlan lett a csúcstartó ebben a kategóriában, a maga 2,5 millió forintos négyzetméterárával. A magas árhoz a lokáción túl a zárószinti fekvés és a panorámás, hatalmas terasz is hozzájárult.

Az inga másik vége ugyancsak tanulságos: a legalacsonyabb áron egy ózdi téglalakást értékesítettek mindössze 415 ezer forintért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.