Papíralapon is jön a szuperkötvény

A Magyar Állampapír Plusszal a magyar állam mint kibocsátó célja, hogy tovább erősítse a lakossági állampapírok szerepét a megtakarítási termékek piacán.

Magyar Nemzet
2019. 10. 30. 12:26
null
A postáról hazavihetjük a nyomtatványokat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindazoknak, akik ódzkodnak az internet használatától, esetleg még bankszámlájuk sincs, 2019. november 4-től lehetővé válik, hogy nyomdában készült, papíros formában is megvásárolhassák a Magyar Állampapír Pluszt (nyomdai MÁP Plusz) a Magyar Posta Zrt. hálózatában. A nyomdai MÁP Plusz kamatozása megegyezik az értékpapírszámlára vásárolhatóéval. A papíralapú MÁP Plusszal a magyar állam mint kibocsátó célja, hogy tovább erősítse a lakossági állampapírok szerepét a megtakarítási termékek piacán – közölte kedden az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK). A posta a forgalmazó Magyar Államkincstár almegbízottjaként végzi az értékesítést kizárólagos jelleggel és folyamatosan, több mint 2100 szolgáltatóhelyén, fiókjában.

Az ÁKK tegnapi közleményében arról is tájékoztatást adott, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt piaci hozamcsökkenés és az állampapírok iránti kedvező kereslet nyomán egyes lakossági állampapírok kamatait mérséklik. Ám az érintett befektetési termékek továbbra is kiemelkedő, a piaci hozamoknál lényegesen magasabb megtérülést biztosítsanak a lakossági befektetők számára. A változások nyomán november 4-től az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata 2,5 százalékra mérséklődik, a hároméves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatprémiuma 1,0 százalékra, az ötéves futamidejű papíré pedig 1,4 százalékra csökken.

A postáról hazavihetjük a nyomtatványokat
Fotó: Bach Máté

A forgalmazás egyéb feltételei nem változnak, az 1MÁP és a PMÁP továbbra is elérhető a kincstár és egyes bankok, befektetési vállalkozások fiókhálózatában. A MÁP Plusz, valamint a nyomdai úton előállított és kizárólag a posta hálózatában kapható Kincstári Takarékjegyek (KTJ I. és KTJ II.), illetve a kincstárnál vásárolható babakötvény és Prémium Euró Magyar Állampapír kamatai és értékesítési feltételei nem változnak.

Az ÁKK ezzel egyidejűleg a lakossági állampapír forgalmazói jutalékok mérsékléséről is döntött a következő üzleti évtől, 2020. január 1-jétől. A jutalékcsökkentés következtében a költségvetés által fizetett jutalékok 2020-ban jelentősen mérséklődnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.