Pár éven belül kiszorulhat a papíralapú bevallás

Idén már 5,5 millió bevallást az adóhivatal készített el. A tapasztalatok szerint egyre népszerűbb az internetes, különösebb erőfeszítést nem igénylő bevallási rendszer, így változatlanul cél, hogy 2021-re megszűnjön a papír használata az adóügyek intézésében.

Rácz Gergő
2019. 05. 23. 13:36
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult az idei személyijövedelemadó-bevallások benyújtási ideje, és a tavalyinál is több, nagyjából 5,5 millió olyan bevallás volt, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készített el az adózóknak – mondta tegnap újságíróknak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára. Több mint harminc százalékkal nőtt az e-SZJA rendszert használók száma, az idén 1,5 millióan, tavaly 1,1 millióan nyújtották be határidőre a rendszeren keresztül a bevallásukat.

Az államtitkár elmondás szerint a magyar rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedik, mivel a hasonló rendszert kínáló országok egyike sem olyan teljes körű, mint a magyar. Máshol többnyire csak a bérekre koncentrálnak, ezzel szemben a magyar adóbevallási tervezet a béreken kívül az összes olyan jövedelmet tartalmazza, amelyről az adóhatóságnak van információja, továbbá a kedvezmények is megjelennek a felkínált bevallásokban. Ilyenek például az adójóváírásra feljogosító önkéntes pénztári befizetések.

Tovább bővült azok köre, akiknek immár a NAV készíti el a bevallását, a magánszemélyek mellett ebbe beletartoznak az őstermelők és az egyéni vállalkozók is. A PM szándékai szerint a jövőben az összes céges bevallást is az adóhivatal készítheti el, továbbá a fejlesztések következtében 2021-re teljes egészében papírmentessé válhat az adóügyek kezelése.

Közel félmillióan voltak olyanok, akik online módosították a NAV által elkészített bevallási tervezetet. Izer Norbert elmondta, az egyes változtatások között a legtipikusabb eset az volt, hogy az adóalanyok egy összegben kívánták érvényesíteni a családi adókedvezményt. Ezek mellett a legjellemzőbb az olyan adatok miatti szükséges módosítások voltak, amelyekre az adóhatóságnak nincs rálátása. Ilyen lehet elsősorban a fiatalabb korosztályok körében jellemző közösségi platformok igénybevétele, például a lakáskiadás ­Airbnb-n keresztül.

Mint azt lapunk kérdésére Izer Norbert közölte, jelenleg nagyjából minden második ügyfélkapu regisztrációval rendelkező magyar foglalkozik az elektronikus adóbevallással. Ennek oka egyrészt az, hogy sok ügyfélkapus ügyfélnek nem kell adóbevallást beadnia, azonban ezzel együtt a kormányzat is tisztában van azzal, hogy az adóbevallás mellett számos más ügy intézésére alkalmas csatornát jobban kell népszerűsíteni, különösebben az idősebb korosztály körében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.