Pénzhez jutnak a bajba került termelők

Állami támogatásra számíthatnak az Orbán-terv részeként a koronavírus-járvány által leginkább érintett mezőgazdasági ágazatok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint az élelmiszergazdaságot érintő több pontos intézkedési terv előremutató kormányzati intézkedéseket tartalmaz. Ezért bíznak abban, hogy a lépések valós segítséget jelentenek a nehéz helyzetbe került termelőknek.

Magyar Nemzet
2020. 04. 07. 20:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő programot indít a kormány. Az Orbán-terv részeként megvalósítandó intézkedés keretein belül a koronavírus-járvány által leginkább érintett ágazatokban, így például a dísznövénytermesztésben, a kertészetben, vagy épp a haltermelés területén működő gazdaságok állami kompenzációra számíthatnak. A termelők likviditási nehézségeit pedig a jelenleginél is kedvezőbb feltételek mellett elérhető Agrár Széchenyi Kártya enyhítheti.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján jelentette be a kormány legújabb gazdasági csomagját. Az intézkedések részeként az agrárvállalkozások munkahelyvédelmi bértámogatásra is számíthatnak, a munkaidőkeret maximális időtartama pedig meghosszabbodik. A munkahelyek megőrzése és az élelmiszergazdaság fejlesztése érdekében több beruházási program is elindul, köztük a stratégiai, a mikro- és kisvállalati, valamint az élelmiszeripari beruházási program. Jövőre elindul a digitális agrár rezsicsökkentési program, amely érdemben mérsékeli majd a gazdák kiadásait.

A korábban bevezetett munkáltatói és munkavállalói tehercsökkentést, vagyis az adó- és járulékkedvezményt a mezőgazdaság leginkább bajban lévő ágazataira, így a dísznövénykertészetre, a bortermelőkre, a pálinka-előállítókra és a sörfőzdékre is kiterjeszti a kormány. A gazdaság más területeihez hasonlóan az agrárvállalkozásoknak is nagy könnyebbséget jelent, hogy az éves beszámolók és adóbevallások határidejének módosítása, a szociális hozzájárulási adó csökkentése és az áfa-visszaigénylések felgyorsítása is.

Az itthon megtermelt áruk értékesítését több lépéssel segíti elő a kormányzat. A közösségi étkeztetésben elsőbbséget kell biztosítani a hazai élelmiszereknek, a lehető legtöbb alapanyagot a helyi termelőktől érdemes beszerezniük a konyháknak. A magyar termékek piacát emellett egy egységes védjegyrendszer is erősíteni fogja, az áruk eredetét pedig a jövő évtől az élelmiszer nyomonkövetési-rendszer szavatolja majd. A kistelepülések ellátásbiztonságát a szükséges logisztikai rendszer kialakításával erősítik majd meg.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tegnap közölte: bíznak abban, hogy a kormány intézkedései valós segítséget jelentenek a nehéz helyzetbe került termelőknek. Jelezték: a kormány ma bejelentett előremutató intézkedései a NAK és az Agrárminisztérium összehangolt javaslatai mentén születtek meg. Az elmúlt hetekben számos észrevételt érkezett a tagságtót. A kamara ezen jelzések alapján az szaktárcával egyeztetve dolgozta ki a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében szükségesnek ítélt javaslatcsomagot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.