Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 8., szerda, Ellák napja
HÍR TV – KeménymagA migráns, aki ropogósra sütött egy cicát.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/pm-allamtitkar-a-hosszu-tavon-fenntarthato-novekedes-a-legfontosabb-7408574/

PM-államtitkár: A hosszú távon fenntartható növekedés a legfontosabb

MTI

Az uniós átlagot tartósan meghaladó, hosszú távon fenntartható növekedést nevezte a legfontosabb gazdasági célnak a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Rákossy Balázs a Portfólió gazdasági konferenciáján a globális változásokhoz rugalmasan igazodó, de kiszámítható intézkedéseket szorgalmazott.

Válság nincs, de figyelembe kell venni az európai és világgazdaság lassulását, a geopolitikai hátterű konfliktusokat, ki kell használni a digitalizáció és a technológiai átalakulás előnyeit, válaszokat kell találni az oktatás és az egészségügy új kihívásaira – mondta. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált, a befektetések pedig nemcsak mennyiségileg bővülnek, de minőségük is javul, hiszen egyre nagyobb arányban hoznak Magyarországra fejlett technológiákat, kutatási beruházásokat.

Véleménye szerint a befektetésösztönzési rendszer sikerét igazolja, hogy 3300 milliárd forintnyi új, bejelentett beruházás kezdődhet, így a belföldi gépkocsigyártás kibocsátása 2018-hoz képest kétszeres növekedéssel 2023-ra 859 ezer darabra emelkedhet, az elektromos autók akkumulátorainak európai piacát pedig több mint harmadrészt a Magyarországon működő üzemek fedhetik le.

Az államtitkár főképp a versenyképesség javítását sürgette a kis- és közepes vállalkozások érdekében, továbbá kiemelte az államadósság és a közterhek mérséklését, az adóadminisztráció csökkentését, és a következetes költségvetési politika jelentőségét.

Rákossy Balázs arra számít, hogy a reálbérek az idén is jelentős mértékben nőnek, és hozzátette, hogy a jobb termelékenység és a magasabb hozzáadott érték a keresetek további emelkedését eredményezhetik. A kormány, miként eddig, úgy ezután is kész a párbeszédre a gazdasági élet szereplőivel, keresi az együttműködési lehetőségeket, nyitott a visszajelzésekre és folyamatosan elemzi az ország gazdasági kilátásait – hangsúlyozta az államtitkár.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a rendezvényen kifejtette, hogy az alacsony kamatok hosszú időre fennmaradhatnak világszerte. A 2008-as válságot követően az infláció jellege megváltozott, a globális inflációs ráták visszaestek, és a következő 5 évben nem is fognak jelentősen nőni, a negatív kamatok általánossá válnak a fejlett gazdaságokban, az államkötvény piacon és a vállalati kötvény piacon, valamint a nagyobb összegű lakossági betéteknél is – tette hozzá.

Az alelnök úgy látja, hogy a globális hozamkörnyezet átalakulása nem tekinthető rendellenesnek, sőt új lehetőségeket is hozhat, hiszen jelentős megtakarítások keresnek új befektetési lehetőségeket. Hozzátette, hogy az MNB jól reagált a globális gazdaság átalakulására, pontosabban mérte föl a kilátásokat, monetáris politikáját tekintve óvatos maradt, szemben más fejlett országok jegybankjaival. Az MNB mérlege pedig jelentős mozgásteret biztosít egy esetleges recesszió kivédésére. A magyar jegybanki mérlegfőösszeg nemzetközi összehasonlításban még mindig alacsony mértékű, nem éri el a GDP 30 százalékát, készpénz nélkül pedig 10 százaléka körüli – ismertette.

Nagy Márton szerint a legkedvezőbb gazdaságpolitikai mix a megfelelő monetáris és fiskális politika mellett kiegészül a hatékony adósságfinanszírozási stratégiával, megfelelő versenyképességi és makroprudenciális politikával is.

A magyar gazdaság teljesítményét és kilátásait a következő 5 évre kiválónak nevezte. Hangsúlyozta hogy az elért eredményeket „csak elrontani lehet”, ezért meg kell őrizni a beruházásalapú növekedést, elkerülve, hogy fogyasztásalapú növekedés váltsa föl. Véleménye szerint a 3 százalék körüli infláció megfelelő mértékű a növekedéshez, a gazdasági növekedés névleges üteme helyett pedig a felzárkózást kell fenntartani a mindenkori EU-bővülést 2 százalékponttal meghaladva. Mind a gazdaságvédelmi, mind a családvédelmi akcióterveket folytatni kell, előbbit a humán erőforrás és a magyar vállalatok, utóbbit a családbarát egészségügy és a foglalkoztatáshoz kötött családtámogatás érdekében – tette hozzá.

Az alelnök szerint a gazdasággal szemben a bankrendszer jelentős lemaradást mutat, ezért abban jelentős átalakításokat sürgetett. Véleménye szerint Magyarországon csak 5 bankra van szükség. A hitelnyújtások időtartama hosszú, a hitelfelárak és a devizaátváltás költsége magas, túl sok a bankfiók, a banki digitalizáció mértéke alacsony, és veszélyes, hogy a bankrendszer még mindig nem vette fel a versenyt a fintech cégekkel (digitális pénzügyi szolgáltatókkal) – hangsúlyozta. A mostani „elmaradott” bankrendszer helyett Nagy Márton szerint hatékony, az ügyfelek bizalmát visszaszerző, modern bankrendszerre lenne szükség.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális demokrácia

Kukába dobták a konzultációs íveket a momentumosok – tagadnak
Kitöltött nemzeti konzultációs íveket tartalmazó, már lezárt borítékokat nyitogatnak.

Gyurcsány

Gyurcsány az állammal kötött üzleteken gazdagodott meg
Csak az elmúlt négy évben összesen több mint kétmilliárd forint osztalékot vett fel csak az Altusból.

Kiemelt

Tíz bajba jutott embert mentettek ki a rendőrök a Balatonból
A viharjelzés ellenére is sokan fürödtek a tóban július 6-án.

Poszt-trauma

Karácsony és médiája hülyének nézik a szimpatizánsaikat
Azt akarják elhitetni, hogy Orbán Viktor tart Karácsony Gergelytől.

Poszt-trauma

Orbán zsenije lehervasztotta a mosolyt a baloldaliak arcáról
Nincsenek egy súlycsoportban.

Poszt-trauma

Két lehetőség van…
Tűrnie kell Niedermüller Péternek, vagy…

Poszt-trauma

Jesszusom!
Tudják, ki volt a názáreti?

Aktuális

Egészen apró élőlények lehettek a dinoszauruszok ősei
A bőrön talált pihék, amelyek egyszerű szálak, de akár teljes tollak is lehettek.

Fricz Tamás blogja

Sokan dolgoznak azon, hogy a múltat végképp eltöröljék
Tudják, mi a közös a Black Lives Matterben, az Antifában, Soros Györgyben és a globális elitben?
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!