Sok cégnek ad segítséget a Széchenyi turisztikai kártya

Több mint 55 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt 1550 vállalkozó.

Magyar Nemzet
2021. 04. 13. 13:50
null
Hop on - Hop Off , turizmus, busz , városnézés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bevezetése óta eltelt fél évben, március végéig több mint 55 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi turisztikai kártya konstrukcióban 1550 vállalkozó – derül ki a Kavosz Zrt. adataiból, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye idéz. Elsősorban vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket üzemeltető kis- és középvállalkozások, illetve utazásszervezők éltek eddig a lehetőséggel, amely nemcsak a talpon maradásukat, hanem az újraindulást is segíti majd – ismertette a távirati iroda.

Tavaly szeptember óta segíti a járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazat szereplőit a nehéz időszak átvészelésében a Széchenyi turisztikai kártya, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az MTÜ és a Kavosz Zrt. közös törekvéseinek köszönhetően jött létre. A konstrukcióban a kedvezményes feltételrendszerű folyószámlahitel kiemelt állami kamat- és kezességi díjtámogatással, illetve költségtámogatással vehető igénybe.

A március 31-ig hitelkérelmet beadott 1550 vállalkozás 66 százaléka vidéki, 34 százaléka budapesti székhelyű. A teljes összeg negyven százalékát a vendéglátás, 19 százalékát pedig a szállodai szolgáltatás igényelte. Szintén kiemelkedő még az utazásszervezők részesedése 13 százalékkal, őket a szárazföldi személyszállítás követi a sorban hétszázalékos, illetve a konferencia- és kereskedelmibemutató-szervezés négyszázalékos aránnyal. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 35,7 millió forint. A programban százmilliárd forint áll rendelkezésre.

A Széchenyi turisztikai kártyával a vállalkozások legfeljebb hároméves futamidejű, szabad felhasználású, akár bérre, működési költségekre egyéb kiadások finanszírozására is fordítható folyószámlahitelt igényelhetnek 250 millió forint maximális összegig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.